Rețea inteligentă de gaze într-o comună din Gorj
Vești bune pentru localnicii din comuna gorjeană Licurici. Vor avea rețea de alimentare cu gaze. Proiectul are o valoare de aproape șase milioane de euro și va fi finanțat prin Programul Național de Investiții "Anghel Saligny". În cel mult trei ani, toate gospodăriile din localitate ar urma să fie racordate la rețeaua de gaze.
În primă fază, autoritățile au încercat să obțină fondurile necesare prin Programul Operațional de Infrastructură Mare. A fost declarat eligibil, dar finanțarea s-a obținut, în final, prin "Anghel Saligny". Este o veste bună la capătul multor încercări ale autorităților de a introduce o rețea de gaze mai ales că, în zonă, a fost descoperită cea mai mare pungă de gaze din România și compania OMV Petrom înregistrează o producție importantă în Licurici.
"Proiectul este unul mult dorit și de noi, și de localnici. Este o rețea Inteligentă de gaze. Valoarea investiției este undeva la șase milioane de euro. Vor fi construite și racordurile pentru populație. În trei ani, ar trebui să fie implementat. Din bugetul local, cred că nicio comună, niciun oraş nu îşi permite, nu au banii necesari să asigure reţeaua de gaze. Am avut, de vreo 10 ani, sonda cu cea mai mare producţie din România sau a doua din Europa. I se zicea Regina şi comuna Licurici n-a beneficiat de gaze", a spus primarul din Licurici, Vasile Măciucă.
Localnicii abia așteaptă să aibă gaze mai ales că știu ce bogații sunt sub picioarele lor. "Ne încălzim tot cu lemne și cărbune. Gazele le cumpărăm pentru gătit. Ar fi mare lucru să avem gaze. Mulți suntem bătrâni. Nu o să mai putem noi să spargem lemne, să băgăm în sobe, să scoatem cenușa. Ar trebui să fim liniștiți la bătrânețe și să ne bucurăm și noi de gaze", a spus un localnic. "Am auzit și eu că a fost aprobat acest proiect. Îl așteptăm de multă vreme mai ales că știm ce comoară avem sub pământ. Ne-ar ajuta foarte mult să avem gaze în casă. Avem centrale, dar trebuie să cumpărăm lemne să ardem la iarnă", a spus un alt localnic.
Odată ce va veni finanțarea, primăria are trei ani la dispoziție să implementeze proiectul.
De astfel de proiecte pentru înființarea unui sistem de alimentare cu gaze vor avea parte și localitățile Berlești și Plopșoru. Proiectele sunt în valoare de 22, respectiv 85 de milioane de lei. Ambele investiții vor fi realizate tot prin Programul "Anghel Saligny".