REPORTAJ: Cum pierd ciobanii nopţile lângă oi

Mieii care abia acum se nasc dau de furcă ciobanilor din Gorj. Oamenii sunt nevoiţi să îndure gerul şi să stea lângă oi nopţi de-a rândul pentru ca acestea să nu aibă probleme la fătare. Într-o astfel de situaţie se află şi un oier din comuna Polovragi, care de mai câteva săptămâni doarme decât două-trei ore pe noapte. Până în prezent, acesta are circa 80 de miei şi se aşteaptă ca în perioada următoare să fete încă 300 de oi. Dacă vreţi să aflaţi povestea acestui cioban urmăriţi emisiunea “Ora de agricultură”, sâmbătă de la ora 10.00, la Gorj Tv.

Pentru Ion Cerdac, în vârstă de 63 de ani, din comuna Polovragi creşterea ovinelor a fost o ocupaţie transmisă din generaţie în generaţie. Învăţat cu animale încă din copilărie, Ion Cerdac ştie că oile trebuie supravegheate la fătare pentru a nu avea probleme atât ele cât şi mieii lor. Ciobanul are o turmă de 500 de oi, iar până acum a căpătat vreo 80 de mieluşei. “În această perioadă dorm doar două-trei ore pe noapte pentru că au început să fete oile. Până acum am aproximativ 80 de miei. Greul va începe însă după data de 15 februarie când mă aştept să fete şi câte 20 de oi pe zi. Oile trebuie supravegheate pentru ca meii să nu aibă de suferit. De exemplu, noaptea trecută a fătat o oaie doi miei şi nu îi lasă să sugă. A trebuit să o leg până se învaţă cu ei. Sunt şi situaţii în care miei trebuie puşi la alte oi. De asemenea, cele care fată trebuie îngrijite mai bine: duse la adăpost şi dată mâncare mai bună”, a declarat Ion Cerdac.

Brânza se vinde, lâna nu

Ion Cerdac spune că deşi se aşteaptă la peste 300 de miei, nu va vinde de Paşti decât 50-60 din ei. “Sper ca în acest an să am peste 300 de miei, dar nu voi vinde de Paşti decât vreo 60. Cam o sută îi opresc să-mi întineresc turma, iar restul îi voi vinde la toamnă. Îmi doresc ca pe viitor să ajung la o turmă de 700-800 de oi”, a declarat Ion Cerdac.

Ciobanul spune că brânza de oaie se vinde bine, însă lâna nu este căutată absolut deloc. “Brânza o vindem cu 12-13 lei/kg, însă lâna nu este căutată deloc. La noi nu vine nimeni să o cumpere. O mai ducem noi câte o dată să o vindem la Sibiu ori o folosim la cojoace. Nici măcar tunsul oilor nu este acoperit cu banii de pe lână. Femeile nu se mai ocupă cu torsul lânii, iar fabricile care foloseau lâna ca materie primă au dispărut după Revoluţie”, a precizat oierul. Acesta spune ca ar fi mulţumit dacă în zonă ar apare procesatori atât pentru lapte cât şi pentru lână. “Laptele de oaie nu îl cumpără nimeni deşi este foarte sănătos. La un moment dat ni-l lua cineva cu mai puţin de 1 leu litrul. Aşa că îl folosim la brânză. Ar fi bine dacă în zonă ar veni procesatori atât pentru lapte cât şi pentru lână. Singurele beneficii care le avem de la oi sunt brânza şi carnea. Anul acesta Paştele este mai târziu, aşa că vom avea miei mai mari ca anul trecut. Pentru noi ar fi bine ca preţul cărnii de miel să ajungă la 18 lei/kg”, a mai precizat Ion Cerdac.

Galerie foto



Vizualizări: 523

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: