Regele Cioabă şi Împăratul Iulian, născuţi la Târgu Cărbuneşti. Unde sunt ascunşi galbenii!

Moartea subită a lui Florin Cioabă în Turcia aduce în prim-planul atenţiei opiniei publice şi informaţiile despre locul de baştină al regelui ţiganilor din România. Stabilit la Sibiu, unde are un palat demn de funcţia pe care o ocupă, Cioabă nu a ascuns niciodată, dar nici nu s-a lăudat prea mult, cu faptul că este originar din Gorj. E din acelaşi loc în care a copilărit cu autointitulatul împărat Iulian, ambii având rude în Meteor, evident.

În zona actualei gări din Târgu Cărbuneşti, pe un teren viran, în urmă cu aproape şase decenii, venea pe lume cel care a fost regele ţiganilor, Florin Cioabă. Părinţii săi să ocupau cu făcutul cazanelor pentru ţuică, deşi Ion Cioabă era şi el rege al etniei, chiar şi în acele vremuri. Ţiganii umblau în acea perioadă cu căruţele şi se mutau din loc în loc, neavând palate şi limuzine ca în prezent. Florin Cioabă a fost născut într-un cort amplasat lângă o fântână care mai există şi în prezent. Tatăl lui a apucat în cei 10 ani în care a locuit aici să ridice o casă compusă din două camere, care, între timp, a lăsat locul unei clădiri cu etaj, pământul fiind cumpărat de Gore Pantilică, în prezent mediator la Primăria Târgu Cărbunești. Acesta a păstrat fântâna despre care a auzit că Cioabă Senior mai ascundea galbeni în acele vremuri de restrişte, galbeni pe care însă actualul proprietar nu i-a descoperit niciodată.

Copilărie la cort

Florin Cioabă a crescut la cort, ca mulţi alţi membri ai etniei care sunt mai în vârstă. Romii care au prins acele vremuri sunt mult mai longevivi decât cei care stau acum în palate şi merg cu limuzine, la zece ani părinţii lui Florin decizând că e vremea să plece de la Târgu Cărbuneşti şi să se mute la Sibiu, pentru a-şi întemeia acolo o casă, în adevăratul sens al cuvântului, casă devenită în prezent un palat regal.

„S-a născut aici, era un copil cuminte, care învăţa carte, iar din tot ce era atunci a mai rămas doar fântâna. Poate că Cioabă al bătrân ascundea aur aici, dar eu nu l-am găsit. El era cel mai pregătit dintre noi pentru a ne reprezenta şi atunci. Aici nu erau locuinţe, erau corturi, căruţe cu cai, era loc pentru cazangii. În 1964 am cumpărat eu de la ei, iar familia Cioabă s-a mutat la Sibiu. Şi ta-su şi fiul, acesta mort, erau deştepţi, ţigani care ne-au reprezentat cu cinste. Acum sper să rămână Dorin rege pentru că ei, din familia asta, cred că ne pot reprezenta foarte bine”, spune Gore Pantilică.

Primarul Mazilu, mândru de originile regelui şi ale împăratului

Puţină lume cunoaşte faptul că nu doar Florin Cioabă este din Târgu Cărbuneşti, ci şi autointitulatul împărat Iulian. Cei doi au venit pe lume în corturi situate la o distanţă de nici 100 de metri. De mici au plecat în lume cu familiile pentru a-şi împlini destinul ce le fusese hărăzit, iar acum locul în care s-au născut cei doi a devenit subiect de mândrie nu doar pentru localnicii care s-au stabilit aici, ci şi pentru primarul din Târgu Cărbuneşti.

„Regretatul Cioabă a făcut primele trei clase primare aici la noi. Provenea dintr-o familie de oameni buni, iar casa în care locuiau atunci nu mai este. Atunci aveau corturi, acum au palate. Cărbuneştiul a dat însă lumii un rege şi un împărat, iar asta poate fi o mândrie şi pentru noi. Până acum nu s-a prea ştiut pentru că nu s-a prea mediatizat lucrul acesta, dar aici sunt locurile în care cei doi au copilărit şi au petrecut cea mai frumoasă parte a vieţii”, spune Mihai Mazilu.

La Târgu Cărbuneşti nici Cioabă şi nici Iulian nu mai au rude, familiile acestora mutându-se ori la Sibiu ori la Târgu Jiu în cartierul Meteor.

Vizualizări: 303

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: