Recrutare ca la CEO și la Agenția Directorilor de Companii din România. Ciolacu a cerut demisii la AMEPIP, dar la CEO?


Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), super-agenția care controlează toate numirile în conducerile companiilor de stat și care a validat selecția ilegală de la CE Oltenia, și-a ales conducerea printr-o procedură similară. AMEPIP este o agenție asumată de țara noastră într-un dialog cu Comisia Europeană, menită să asigure transparență și eficiență în companiile de stat. Comisia a criticat felul în care a fost selectată chiar conducerea acestei agenții. Astfel, premierul Marcel Ciolacu a forțat demisia conducerii. Va fi reevaluată selecția de la CE Oltenia în aceste condiții?

Scandalul de la AMEPIP a apărut acum câteva zile, când premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat despre eventuala demisie a conducerii, după ce Comisia Europeană a transmis Guvernului o serie de critici cu privire la felul în care au fost făcute numirile la șefia agenției. „O să vorbesc cu cei care au câștigat pe procedura de 109 (OUG nr.109/2011 – n.r.) în acest moment să își dea demisia și să refacem această procedură, dacă la concluzia aceasta a ajuns Comisia”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Procedura care a dus la demisie este similară cu cea pentru Directoratul Complexului Energetic Oltenia. La AMEPIP, un candidat pentru funcția de vicepreședinte a fost cel care a selectat doi membri din comisia de evaluare a candidaților pentru ocuparea postului. Comisia Europeană a sesizat conflictul de interese și situația de incompatibilitate și a solicitat demiterea conducerii. La CEO, Plaveti este cel care a selectat firma care urma să facă selecția membrilor directoratului, ARC Consulting SRL, și tot el, împreună cu un alt director selectat, Cosmin Trufelea, au semnat contractul cu firma de recrutare. Așa cum se știe, ei au fost selectați deși s-a discutat intens despre conflictul de interese pe această achiziție.

Revenind la AMEPIP, Comisia Europeană a transmis o scrisoare de observații în care a menționat că procesul de selecție a conducerii nu este conform: „În acest context, implicarea unuia dintre candidați în procesul de numire a celor doi reprezentanți ai mediului academic în comisia de selecție însărcinată cu evaluarea propriei candidaturi și numiri ulterioare în funcția de vicepreședinte al AMEPIP nu este conformă cu un proces competitiv, bazat pe merit și pe criterii de numire transparente. Pe baza informațiilor primite, se pare că procesul de selecție nu conține o procedură de evitare a posibilelor incompatibilități sau situații de conflict de interese”.

Vizualizări: 4,111

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: