Reacția Bankwatch după protestul salariaților CEO și sistarea activității carierei

Asociația Bankwatch a remis un comunicat de presă în care încearcă să explice atât protestul salariaților CE Oltenia, cât și sistarea activității Carierei Roșia.

Asociația susține că la carieră nu au fost respectate procedurile de obținere a acordului de mediu. În plus, locuitorii din zonă acuză probleme cu poluarea aerului și fonică.

”Activitatea la cariera Roșia a fost sistată temporar printr-o hotărâre judecătorească. Procesul a fost deschis împotriva APM Gorj din cauza emiterii  nelegale a acordului de mediu, fapt care ar fi condus la afectarea sănătății oamenilor precum și a naturii. În apropiere de cariera Roșia există o arie naturală protejată la nivel comunitar (Coridorul Jiului) care conține 18 tipuri de habitate naturale, cu 13 specii de nevertebrate, 13 specii de pești, 5 specii de reptile, 5 specii de mamifere care ajută la păstrarea echilibrului ecologic. De asemenea, locuitorii din jurul cariere acuză de ani de zile probleme cu poluarea aerului și fonică, lipsa apei potabile din cauza distrugerii pânzei freatice sau case surpate. Extinderea carierei presupune defrișare a sute de ha de pădure, fără ca procedura de evaluare a impactului asupra mediului să fie corect realizată”, transmit membrii asociației.

Cât despre protestul angajaților CEO, Bankwatch spune că în ziua respectivă organiza un seminar la care erau invitați și reprezentanți ai CEO, care au confirmat prezența, dar nu au mai participat: ”Asociația Bankwatch România a organizat în data de 07.07 la Târgu Jiu o întâlnire cu reprezentanți din presa centrală și autorități pentru a face cunoscut efortul depus de județul Gorj pentru tranziția energetică. La eveniment au fost invitați și reprezentanți ai Complexului Energetic Oltenia, care au confirmat prezența, însă nu au venit. În schimb organizația a fost întâmpinată de un protest la angajaților, pentru suspendarea activității carierei Roșia, dar și pentru măsurile luate la nivel guvernamental pentru eliminarea cărbunelui din mixul energetic național”.

Cât despre sistarea activității celei mai importante cariere din CEO, asociația crede că acest lucru nu ar crea o criză energetică deoarece sistemul energetic este alimentat cu mai multe surse de energie: ”Starea temporară a activității nu ar putea crea o criză energetică. Sistemul energetic este alimentat din mai multe surse: gaz, cărbune, nuclear, hidroenergie, energie fotovoltaică și eoliană, în timp ce Complexul Energetic deține alte 8 cariere de cărbune active și are rezerve de cărbune”.

La final, Bankwatch transmite că susține o tranziție energetică justă și a fost implicată în procesul de elaborare a Planurilor pentru Tranziție Justă. ”Considerăm că este nevoie de un dialog deschis cu sindicatele, complexul energetic, autoritățile locale și centrale, dar și societatea civilă, în care să fie găsită o soluție convenabilă pentru toate părțile în vederea decarbonizării sistemul energetic”, mai spun aceștia.

Vizualizări: 4,896

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: