Protest la minus 12 grade. Doar 300 de mineri la miting!

Circa 300 de salariaţi ai CE Oltenia, membri ai Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO), au protestat luni în Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu. Preşedintele sindicatului, Gabriel Căldăruşe, anunţase o mie de participanţi. Vor mai fi astfel de manifestaţii publice şi pe 5 şi 8 ianuarie. Sindicaliştii din SMEO cer distribuirea rezervei la fondul de salarii şi păstrarea locurilor de muncă. Aceştia au mobilizat oamenii la protest spunându-le că vor urma noi disponibilizări la nivelul complexului.

"Unitate!" sau "Hoţii" sunt câteva din cuvintele pe care le-au strigat în cor protestatarii care s-au adunat luni în Piaţa Prefecturii, la îndemnul liderilor SMEO. Aceştia au venit "înarmaţi" cu fluiere şi pancarte pe care au scris mesaje precum: "Păstraţi locurile de muncă", "NU tăierilor salariale", "Vrem să muncim, nu să cerşim", "NU insolvenței", "NU externalizării", "Daţi-ne beneficiile pe 2015" etc.

Liderii SMEO au spus că administraţia CE Oltenia trebuia să redistribuie economia la fondul de salarii către salariaţi încă de la sfârşitul anului 2015. Gabriel Căldăruşe le-a spus protestatarilor că vor urma noi disponibilizări. "Există articolul 153 din CCM care spune foarte clar, economia la fondul de salarii se distribuie salariaţilor în luna decembrie. Acest lucru a fost eludat de actuala administraţie în condiţiile în care dumnealor au spus că pe anul 2015 există o economie de 190 de miliarde. Au fost afirmaţii în cadrul comisiei mixte când şi administraţia a mai avut scăpări de informaţii. Toţi membrii comisiei au spus că, la ora actuală, ţinând cont de faptul că lucrăm şi sâmbăta şi duminica, există un risc foarte mare de accidente de muncă pentru că lucrăm cu personal subdimensionat. La care replica directorului companiei a fost: Nu sunteţi puţini. I-am spus că sunt nişte normative de personal care sunt cuprinse în contract. A spus că o să urmeze şi restructurare. N-a fost detaliat, dar s-a spus că vor urma restructurări şi schimbări de normative. Au spus să aşteptăm şi că restructurările vor fi făcute împreună cu sindicatele", a declarat Gabriel Căldăruşe, preşedintele SMEO.

În 2015 au avut loc disponibilizări de personal şi reduceri de bonusuri cu care SMEO a fost de acord, acum liderul Gabriel Căldăruşe spune că "Nu am fost de acord niciodată. Am produs 12 TW şi am avut beneficii mai multe decât avem la ora actuală. Nu că am fost de acord. Da, au fost restructurări în vară, dar n-au fost cele mai mulţumitoare plăţi compensatorii. Salariaţii care au fost disponibilizaţi în vară totuşi au o formă de protecşie socială", a mai spus Căldăruşe.

Ce au spus protestatarii

Cei care au stat o oră şi jumătate în ger erau convinşi că directorul CE Oltenia, Laurenţiu Ciobotărică, nu vrea să dea niciun leu din economia la fondul de salarii, dar şi că vor avea loc noi disponibilizări. "Nu am fost anunţaţi oficial că vor avea loc restructurări, dar după ce s-a negociat şi după câte am observat şi ni s-a comunicat, s-au lăsat nişte semne de întrebare la care stăm şi ne gândim, este sau nu adevărat că vor fi restructurări. Nu acuzăm domnul director, nu facem politică, noi dorim ca cei din administraţie să se coboare la nivelul nostru, să ne întrebe, să vadă ce probleme sunt, cu ce ne confruntăm, să ne dea ceea ce este al nostru. Numai noi ştim cât suferim, în cizme, în nămoale, şi toate celelalte. Protestăm pentru că nu ni s-au dat beneficiile pe anul trecut pe care le merităm", a spus Radu Popovici, operator la Termo Rovinari.

"Protestăm pentru neacordarea economiei la fondul de salarii. S-a lucrat, s-a făcut planul pe toate categoriile de muncă şi ar trebui să ne dea economia la fondul de salarii. Suntem siguri că ne minte directorul, au o mulţime de economişti. Cărţile au fost făcute, se putea calcula. A fost o minciună ordinară, să ne amâne, să tergiverseze, ca în final să nu se mai dea", a spus un alt protestatar.

Căldăruşe, huiduit de un sindicalist al FNME

Nicolae Mitea de la cariera Roșia s-a infiltrat în rândul protestatarilor şi la huiduit pe Gabriel Căldărușe. Acesta i-a spus că minte oamenii care au venit să protesteze în ger. Numai că jandarmii au intervenit şi l-au înlăturat. "N-am nimic împotrivă că protestează colegii. Şi pe mine mă doare cum îi doare pe ei. Problema este că nici nu vor să explice. Că această diminuare... Ciobotărică nu poate să încalce grav Contractul Colectiv de Muncă pe ce au negociat ei în 2014. Din 700 primă de Crăciun la 550. Păi ce să dea? S-au lucrat sâmbetele şi duminicile din fondul de salarii. Aş putea să protestez acum că nu am luat cota de cărbune, că stau la bloc. Practic, protestează pe ce au fost ei de acord în 2014, contract semnat de domnul Ciurel şi acest sindicat majoritar, Căldărușe, Priporeanu şi ceilalţi prezenţi acum", a spus Nicolae Mitea.

Lider: Vom recurge şi la alte forme de protest

Liderul SMEO, Gabriel Căldărușe, crede că cei din administraţie încearcă în această perioadă să scoată compania pe pierdere ca să nu mai acorde nimic salariaţilor. "Din exploatare există profit de peste 2000 de miliarde. Acum că dumnealor vor să facă provizioane foarte mari pentru a scoate compania pe pierdere este o altă discuţie. În condiţiile în care vrei să scoţi compania pe pierderi mari, însemnă că-ţi doreşti altceva. O să ieşim în continuare şi vă spun, vom recurge și la alte forme de protest”.

REACŢIE

Sindicaliştii din Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) au spus că vor solicita administraţiei o nouă şedinţă de negocieri pe tema distribuirii economiei la fondul de salarii şi i-au criticat pe cei care au protestat luni în faţa sediului Sucursalei Divizia Minieră. "Cei care au participat sunt mai puţini decât liderii care au primit clase de salarizare fără să îndeplinească condiţiile, clase pe care Ciobotărică le-a luat. De asta au ieşit în stradă liderii lor, pentru cei 400 de lideri ai lor care au primit clase şi le-a luat Ciobotărică 3-4 clase, aceia sunt în stradă, nu alţii", a comentat Constantin Mitrescu,  vicepreşedinte FNME.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: