Revoltă a angajatelor Minprest de pe zona Motru
Câteva angajate ale societăţii Minprest Serv Rovinari, care muncesc la carierele din zona Motru, au protestat luni, 4 ianuarie, nemulţumite fiind de decizia conducerii unităţii de a le lua atribuţiile. Femeile spun că lucrau în lămpărie şi că au fost notificate de către şefi să predea gestiunea şi să revină la lucru abia pe 6 ianuarie. Acestea cred că vor trimise în carieră la curăţat de benzi sau la alte munci similare şi nu vor să-şi părăsească locul de muncă. Conducerea Minprest confirmă temerile salariatelor şi spune că societatea nu mai are contract cu CE Oltenia pentru acest serviciu şi că angajatelor respective le vor fi oferite alte posturi, iar dacă le refuză vor fi concediate.
Circa 10 angajate ale Minprest Serv Rovinari au mers la primele ore ale dimineţii la sediul principal al CE Oltenia în căutarea unor explicaţii. Femeile spun că au contracte pe perioadă nedeterminată şi că în 2002 au fost detaşate la Minprest de către fosta SNLO. De atunci prestează activitate la lămpăriile carierelor Roşiuţa şi Lupoaia. Numai că, recent, au fost înştiinţate de către conducerea Minprest să predea activitatea şi să revină la serviciu abia în data de 6 ianuarie, fără să ştie exact dacă este vorba de câteva zile de concediu de odihnă sau dacă vor sta în concediu fără plată. Acestea spun că nu îşi explică motivul pentru care li s-au luat atribuţiile şi cred că şefii lor vor să le trimită în carieră, la muncă în aer liber. Spun că vor să li se păstreze actualele locuri de muncă sau să fie reintegrate în cadrul complexului, de unde au fost transferate în urmă cu 14 ani.
Angajatele Minprest au fost susţinute în protestul lor de către liderul Sindicatului Solidaritatea 2013, Nicu Bunoiaca. Sindicalistul spune că a solicitat directorului interimar al CE Oltenia să rezolve problema angajatelor Minprest de pe zona Motru. "S-au restrâns locurile de muncă, au fost date afară de la locurile de muncă. Sunt persoane care au fost preluate în zona Minprest de la fosta SNLO. Până acum, atâţia ani, aceste locuri au fost viabile şi necesare pentru cariere, iar acum domnul Giorgi s-a găsit să aibă un motiv să nu mai fie lămpării şi spălătorii, să se dea lămpile şi staţiile acasă la oameni, ceea ce nu se poate. Dânsele primeau staţiile, le încărcau staţiile şi lămpile minerilor care lucrau în schimbul III. Am înţeles că în locul lor ar fi băgat oameni de la alte locuri de muncă din cariere. I-am cerut domnului director general internalizarea lor, pentru că sunt oameni care au lucrat cu noi. Domnul director Ciobotărică ne-a spus că va avea o discuţie de urgenţă cu domnul director Giorgi şi că femeile îşi vor relua locul de muncă", a declarat Nicu Bunoiaca.
Au cerut explicaţii şi la SDM
După discuţiile purtate cu directorul CE Oltenia, protestatarele au mers în audienţă şi la directorul Diviziei Miniere a complexului, Daniel Antonie. "Din 2002 am fost transferate de la SNLO la Minsprest în interes de serviciu. Dacă eram în carieră, nu ajungeam să fiu angajată a Minprest, să-şi bată joc de mine să ajung să iau salariu de 600 şi ceva de lei pe lună, fără niciun spor, fără nimic. Acum, dacă mi se ia locul de muncă, să fiu internalizată la CEO. Noi mai suntem 60 de persoane pe zona Roşiuţa şi Lupoaia. Atâta timp cât am fost preluate, nu am iscălit cu mâna noastră, nu am făcut nimic, să fim preluate înapoi cu locurile de muncă la carieră. Ne-au anunţat că se închide lămpăria şi să venim pe 6 ianuarie la serviciu, să dăm cheile. Directorul Giorgi nu vine să stea de vorbă cu noi", a spus o angajată de la lămpăria carierei Lupoaia.
Femeile spun că vor ignora notificarea conducerii Minprest şi că se prezintă la serviciu. "Noi avem în gestiune şi materiale electrice. Se întâmplă o nadă în carieră, se întâmplă ceva, electricianul din carieră nu are de unde să ia materialele. Noi facem mai multă muncă, nu cum spune domnul director că primim o lampă şi stăm. Avem activitate atât de multă plus, că în acelaşi timp vin şi cei din carieră, electricienii, şi au nevoie de materiale şi trebuie să le strângi, să le dai. Suntem întreţinătoare, am băiat în facultate, mă face sărăcitură, nu mai pot. Nu pot să-i plătesc nimic. Sunt operată de hernie de disc şi vrea să mă trimită în carieră, la curăţat de benzi. Vă daţi seama? Şi în locurile noastre să le aducă pe cele care au luat ordonanţa şi apoi au fost reangajate", a spus o angajată de la lămpăria carierei Roşiuţa.
Giorgi: Trebuie să înţeleagă că trebuie să muncească
Conducerea Minprest Serv Rovinari spune că nu a trimis nicio adresă către salariate pentru a nu se prezenta la serviciu până pe data de 6 ianuarie, aşa cum acestea spun. Mai mult, Giorgi spune că cele care au lipsit de la serviciu vor fi penalizate. Giorgi a explicat că CE Oltenia nu a mai licitat serviciul de lămpărie şi că de aceea este nevoie de redistribuirea personalului care lucra pe acest sector. "Serviciul respectiv nu mai este în portofoliul de servicii pe care îl avem noi, angajatele vor fi redistribuite pe alte activităţi, pe curăţenie benzi. Acolo o a să avem locuri libere, pentru că bolnavilor închipuiţi nu o să li se mai prelungească contractele. Săptămâna aceasta o să primească decizie de schimbare a locului de muncă deoarece activitatea de lămpărie nu o să mai existe decât pe Jilţ şi Închidere şi Conservare Mine Motru, pentru că acolo sunt mine şi au nevoie de activitatea respectivă. Şi doamnele respective o să fie redistribuite, dacă acceptă, dacă nu o să li se dea preaviz. CE Oltenia execută acest serviciu cu personal propriu. Acolo era activitate în sensul că angajatele noastre stăteau degeaba şi primeau bani. Aici e problema şi trebuie să înţeleagă că trebuie să muncească. Nu mai putem merge ca înainte, să cerem buget complexului şi persoanele respective să nu facă nimic. Aveau activitate o oră la începutul programului şi o jumătate de oră la finalul programului", a declarat Gabriel Giorgi, directorul Minprest Serv Rovinari.