CE Oltenia vinde o termocentrală olandezilor
Complexul Energetic Oltenia se pregăteşte să vândă, prin licitaţie cu strigare, cele două grupuri de la Brăila. Compania a angajat Darian Drs SA Cluj Napoca pentru o evaluare a activelor, în vederea declanşării procedurii de vânzare prin licitaţie publică cu strigare. Un posibil cumpărător este o firmă olandeză cu punct de lucru şi în România, care primise şi acordul fostului director Laurenţiu Ciurel, dar şi pe cel al ministrului Andrei Gerea. De menţionat ar fi că cele două grupuri au produs CEO pierderi de milioane de lei, fiind interesant de ştiut dacă după această vânzare CEO va câştiga. Vânzarea acestei termocentrale va fi gestionată de Octavian Graure, spun surse din companie.
Conducerea CE Oltenia pusese la punct procedura de vânzare a grupurilor de la Brăila, prin licitaţie publică cu strigare, unei firme olandeze, Buvoca, reprezentată în România de un anume Tudorel Dumitraşcu.
Cu această firmă, Buvoca Energy SRL, CE Oltenia a început o colaborare în sensul implementării unei tehnologii de producere a unui nou combustibil bazat pe emulsia cărbunelui în apă. Pe 22 iulie 2014, CEO a încheiat un Memorandum cu Buvoca BV pentru implementarea acestei noi tehnologii. Mai departe, această firmă a făcut un studiu de fezabilitate în decembrie 2014, care a relevat faptul că investiţia ce s-ar ridica la circa 40 de milioane de euro poate fi pusă în practică. Pe 20 ianuarie 2015, reprezentanţi Buvova BV şi CE Oltenia s-au întâlnit la Bucureşti, când olandezii şi-au exprimat intenţia de a cumpăra întreaga termocentrală. Astfel, CEO ieşea din acest parteneriat. Mai mult, CE Oltenia şi Ministerul Energiei condus atunci de Andrei Gerea au acceptat această propunere. Despre propunerea Buvoca ştia şi premierul de atunci, Victor Ponta. Pe 27 februarie, directorul Laurenţiu Ciurel a avut o întâlnire cu directorul de la Chiscani, Gabriel Deaconu, Ciurel spunând atunci că este de acord cu vânzarea. În acest sens, s-a trecut la aducerea pe ordinea de zi a acţionarilor, în data de 6 aprilie, a unui proiect privind vânzarea prin licitaţie publică cu strigare a termocentralei din Brăila. Proiectul a fost aprobat.
Pierderi de 17 milioane de lei
Aşadar, iniţial se vorbea de un parteneriat CEO- Buvoca şi apoi de vânzarea centralei către Buvoca. Potrivit unor date furnizate de CE Oltenia, la acest moment nu mai există negocieri cu Buvoca pentru implementarea respectivului proiect. În acelaşi timp, nu este exclus ca această firmă să participe la licitaţie, dat fiind că urmăreşte cumpărarea de mai bine de un an.
CEO se pregăteşte de vânzare, astfel că pe 22 decembrie a atribuit unei firme din Cluj un contract de 168.130 de lei pentru a evalua patrimoniul Termocentralei Chişcani.
Reamintim că CE Oltenia a preluat grupurile de la Brăila în octombrie 2013 în contul unei datorii a Termoelectrica. Directorul de atunci, Laurenţiu Ciurel, susţinea că este o mare afacere, dar acum s-a descoperit că pierderile sunt de milioane de lei. În 2013, când CEO a preluat grupurile, patrimoniul centralei a fost evaluat la suma de 36 de milioane de lei. Între timp s-au mai băgat multe milioane de lei, iar câştigul a fost zero. „Raportul de evaluare a activelor aferente SE Chiscani nu a fost finalizat până la data curentă“, susţine CE Oltenia. Chiar dacă nu se ştie la cât va fi evaluată acum Brăila, este de amintit că la preluare termocentrala costa 36 de milioane. Drept urmare, datoria Termoelectrica la CEO, de 28 de milioane de lei, a fost ştearsă, dar CEO a mai plătit şi diferenţa de 8 milioane de lei. După toate aceste cheltuieli, Complexul Oltenia a calculat la finalul lui 2014 pierderi de 17 milioane de lei.