Cine este cumpărătorul termocentralei Brăila
Complexul Energetic Oltenia a angajat o firmă care să evalueze patrimoniul grupurilor de la Brăila, aflate în conservare, în vederea vânzării la licitaţie publică cu strigare. Vânzarea a fost stabilită de fostul director Laurenţiu Ciurel şi de ministrul de atunci Andrei Gerea în martie 2015, către firma olandeză Buvoca BV, reprezentată în România de Tudorel Dumitraşcu.
Conform site-ului oficial al Buvoca, din board fac parte Dmitry Grigoryev, Brad Johnson, Harry Blick, Umberto Scarimboli, Lutfullah Kaylar şi Tudorel Dumitraşcu. Site-ul focus-energetic.ro scrie că numele lui Tudorel Dumitraşcu a apărut şi pe WikiLeaks.ro, ca fiind director general al Romaero Băneasa la începutul anilor ’90, pentru ca, odată cu venirea echipei CDR la guvernarea României, în 1996, să devină director în cadrul FPS, reprezentantul român în privatizările cu străinătatea. Mai apoi a lucrat în echipa lui Dinu Patriciu, fiind director general la Rompetrol Logistic- Ploieşti. De altfel, Patriciu a cumpărat Petromidia folosindu-se de Rompetrol Group NV, tot o firmă înregistrată în Olanda, la fel ca şi Buvoca.
Tudorel Dumitraşcu era şi director al firmei Global Business Group, reprezentanta în România a companiei americane Trinity Industries, în care era implicat şi celebrul Philip Bloom (arestat în SUA, după ce a fost inculpat pentru că i-a mituit pe unii oficiali ai Autorităţii Provizorii a Coaliţiei pentru a putea face afaceri în Irak). Tudorel Dumitraşcu era prieten şi fost coleg şi cu nu mai puţin celebrul Gheorghe (Bebe) Ionescu, cuscrul lui Traian Băsescu, (fiul său, Bogdan – Syda Ionescu s-a căsătorit cu Elena Băsescu).
Marea afacere Brăila
Reamintim că, iniţial, CEO încheiase cu Buvoca Energy SRL un parteneriat pentru implementarea unei tehnologii noi pentru producerea unui combustibil, bazat pe emulsia cărbunelui în apă, însă între timp firma s-a hotărât să cumpere centrala cu totul. Pe 20 ianuarie 2015, reprezentanţi Buvoca BV şi CE Oltenia s-au întâlnit la Bucureşti, când olandezii şi-au exprimat intenţia de a cumpăra întreaga termocentrală. Mai mult, CE Oltenia şi Ministerul Energiei, condus atunci de Andrei Gerea, au acceptat această propunere. Despre propunerea Buvoca ştia şi premierul de atunci, Victor Ponta, explică într-o interpelare deputatul liberal din Brăila, Vasile Varga. De altfel, în Adunarea Acţionarilor din 6 aprilie 2015 s-a discutat şi despre proiectul privind vânzarea prin licitaţie publică cu strigare a termocentralei din Brăila, iar proiectul a fost aprobat.
CEO face o nouă evaluare a centralei în condiţiile în care în 2013 aceasta a fost evaluată la 36 de milioane de lei, când a preluat centrala în baza unor datorii pe care Termoelectrica le avea la societatea energetică. Datoria era de 28 de milioane de lei, astfel că CEO a mai plătit 8 milioane de lei. La 31 decembrie 2014, Brăila a adus CE Oltenia o pierdere de 17 milioane de lei.