Propunerea care ar putea prelungi viața grupurilor pe cărbune

O firmă privată a trimis Complexului Energetic Oltenia o scrisoare de intenție, privind realizarea unui proiect de captare și transport a CO2. Implementarea unui astfel de proiect ar însemna mai puține emisii de CO2 și implicit mai puține certificate de carbon plătite. Dacă nu ar plăti certificate de carbon, termocentralele ar putea rămâne în piață, în mod special grupurile de la Rovinari, care sunt eficiente și prin prisma faptului că sunt aproape de carierele miniere.

Firma interesată să realizeze investiția este Engas Prime. Potrivit scrisorii de intenție, România are avantajul că are unde depozita cantități mari de CO2 și anume acolo unde au fost exploatate gazele și au rămas “găuri” sub pământ.

Mai mult, costul captării unei tone de CO2 a scăzut de la 44 de euro, atunci când s-a discutat prima dată ideea implementării unei astfel de tehnologii la Turceni, la 30 de euro în prezent. Mult sub costul certificatelor de carbon.

Firma menționează în scrisoare de intenție faptul că, potrivit Comisiei Europene, partea de captare trebuie să o facă producătorul de energie, astfel că Engas Prime ar putea asigura doar partea de transport și depozitare. Firma își arată însă disponibilitatea unui parteneriat, în sensul de a sprijini Complexul Energetic Oltenia cu un consultant, deoarece Comisia Europeană a alocat 10 miliarde de euro pentru tehnologii inovative în domeniul CO2 și hidrogenului.

Banii pot fi atrași și de CE Oltenia pentru tehnologii de captare, dacă scopul nu rămâne doar acela de a închide, fără a căuta alternative.

Vizualizări: 7,069

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: