Proiect ținut de 9 ani în dezbatere, la Parlament. Ce acuză BNS!
Proiectul de modificare a erorilor din actualul Cod al muncii, depus în Parlament de Blocul Naţional Sindical (BNS), în 2015, ar echilibra relaţia dintre angajator şi angajat, atrage atenţia organizaţia sindicală, într-o postare publicată, luni, pe propria pagină de Facebook.
"BNS atrage atenţia, astăzi, asupra iniţiativei cetăţeneşti de modificare a Codului muncii, depusă de BNS în Parlament, pentru care BNS a strâns peste 150.000 de semnături ale românilor şi pe care partidele politice o ţin la sertar, de 9 ani. Proiectul, dacă ar fi fost adoptat, ar fi corectat erorile din actualul Cod al muncii şi ar echilibra relaţia dintre angajator şi angajat. În 2015, Blocul Naţional Sindical a susţinut o iniţiativă cetăţenească pentru modificarea Codului Muncii, conform prevederilor constituţionale. Am respectat toate regulile: peste 100.000 de semnături din întreaga ţară, cu peste 5.000 de semnături din cel puţin un sfert din judeţele ţării, liste avizate de primării, totul depus legal la Parlament. Proiectul a fost adoptat tacit de Senatul României şi trimis la Parlamentul României - Camera Deputaţilor. Acolo, unde trebuia să fie dezbătut până pe 2 octombrie 2015, a fost pur şi simplu pus la sertar. De atunci, figurează ca fiind "în dezbatere" la Comisia de muncă... de 9 ani!", notează BNS.
În viziunea sindicaliştilor, "politicienii ignoră unul dintre puţinele instrumente prin care cetăţenii pot influenţa legile ţării".
"Acest blocaj subminează încrederea în instituţii şi în respectul faţă de voinţa populară. Aceste exemple ne arată cât de mare este nevoie de unitate şi voce comună pentru a schimba sistemul", menţionează sursa citată.
Blocul Naţional Sindical este a doua cea mai mare confederaţie sindicală reprezentativă din România, înfiinţată în anul 1991, prin unirea a 13 federaţii sindicale.
Organizaţia sindicală este membră a Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor Libere (ICFTU) şi a Confederaţiei Europene a Sindicatelor (ETUC).