Profitul producătorilor de energie golește buzunarele românilor. Noi scumpiri anunțate
Energia electrică va fi scumpită încă de două ori până la finele anului, anunță șeful ANRE, Nicolae Havrileţ. Asta după ce facturile tuturor românilor au crescut cu 8,5% de la 1 iulie. Următoarea scumpire va fi cel mai probabil la 1 octombrie, iar cealaltă spre sfârșitul anului. Cumulate, majorările ar putea ajunge la 10 procente faţă de preţul actual.
Prețurile la bursa de energie sunt amețitoare, vineri tranzacționându-se pe PZU cu 570 de lei/MW. Producătorii de energie nu au mai avut demult un an așa de bun, printre favorizați fiind Complexul Energetic Oltenia, cu un profit de zeci de milioane de euro în prima jumătate a anului, după trei ani cu pierderi uriașe.
Cel care pierde e consumatorul
În schimb, furnizorii de energie sunt în prag de faliment și pun presiune pe ANRE pentru majorarea tarifelor. Șeful ANRE a vorbit vineri de noi scumpiri. „Va trebui să luăm în considerare de la 1 octombrie chiar o ajustare separată de programul de liberalizare care se încheie la 1 ianuarie anul viitor. Sigur, cel care pierde este consumatorul. A doua creştere va veni la sfârşitul anului şi va fi de până în 5 procente”, estimează ANRE.
Condițiile meteo sunt cele care determină în primul rând aceste scumpiri. Europa este sub cod roșu sau portocaliu de caniculă de săptămâni bune, seceta făcând ca debitul Dunării la Porțile de Fier să fie scăzut. „Se utilizează mai mult rezervele lacurilor. Energia electrică produsă în lacuri este mai scumpă decât cea produsă pe Dunăre. Ăsta este un element pe care l-am observat”, a spus Havrileţ, citat de Digi24.
Șeful BNR, îngrijorat
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat vineri că este preocupat de creşterea preţurilor la energie pe bursă. „Când o să apară cifra în perioada următoare privind inflaţia din iulie, o bună parte din creşterile de preţuri în indicele preţului de consum provine de la electricitate. Şi ne preocupă. Şi sunt nevoit să revin: de multe ori spuneam că într-o ţară în care avem multe incertitudini, cea mai mare incertitudine a devenit evoluţia preţurilor administrate, pe care nu reuşim să le prognozăm când au loc modificările. Este o declaraţie uşor maliţioasă, dar trebuie să o fac. Ne preocupă, categoric, evoluţia preţurilor administrate în acest context, la electricitate”, a declarat vineri Isărescu, într-o conferinţă de presă. El spune că, din câte ştie, organele abilitate cu administrarea acestor preţuri vor face, în perioada următoare, comunicările necesare, ceea ce va ajuta şi Banca Centrală în prognoza de inflaţie. „Mai mult nu putem să facem. (...) Deocamdată, evoluţia preţurilor în România este controlată. Inflaţia este una dintre cele mai mici din Europa. Tot atât de adevărat este că această perioadă de inflaţie negativă este pe terminate”, a mai spus oficialul.