Parcul fotovoltaic de la Bustuchin, blocat de un studiu
Administraţia locală din Bustuchin întâmpină probleme în ceea ce priveşte obţinerea avizelor pentru construirea parcului fotovoltaic de 400 MW. Autorizarea parcului solar s-a lăsat cu un conflict între reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj şi primarul Ion Ciocea.
Primăria Bustuchin a obţinut un împrumut de peste 300 de mii de dolari americani pentru construirea parcului fotovoltaic pe care vrea să-l pună în funcţiune până la începutul anului viitor. Pentru că parcul ar urma să fie construit la mai puţin de 100 de metri de casele localnicilor, Direcţia de Sănătate a cerut un studiu de impact asupra sănătăţii populaţiei.
Scandal pe seama studiului
Primăria Bustuchin a transmis la APM Gorj concluziile studiului comandat la Institutul Naţional de Sănătate şi a solicitat din nou acord de mediu pentru parcul solar. Angajaţii de la Mediu i-au spus că nu iau în calcul acel raport. „Primarul de la Bustuchin a ameninţat colegele mele, în loc să respecte legea mediului. A depus o documentaţie să facă nişte panouri fotovoltaice, iar amplasamentul este prea aproape de case, nu corespunde. Sanepidul i-a spus să facă studiu de sănătate. A făcut cu un referat şi i s-a spus că nu e bun referatul, că trebuie studiu de sănătate, să se ducă la Sanepid. Sună şi ameninţă, că nu ne facem treaba, că suntem incompetenţi”, a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.
Ciocea: Au un dinte împotriva mea
Primarul crede că cei de la APM Gorj vor doar să-i pună beţe în roate în ceea ce priveşte realizarea investiţiei. „Am făcut studiul, le-am dat şi lor. Ce să vorbesc urât cu angajatele? Îşi bat joc de noi. Când ai un studiu de la Institutul Naţional de Sănătate şi spune acolo că la distanţa aceea, cu recomandări pentru diminuarea disconfortului ce ar urma să fie creat prin construirea şi punerea în funcţiune a centralei fotovoltaice, se poate face parcul şi nu dai avizul... Adică vrem să avem independenţă energetică şi se opun. De ce? Că m-am certat eu cu Cârciumaru? Că-i ţine în funcţii. Studiul este făcut. Au un dinte împotriva mea, că Ciocea nu mai este pesedist. Că-i zice referat e o problemă?!”, a comentat primarul Ion Ciocea.
DSP clarifică situaţia
Cei de la Direcţia de Sănătate Publică spun că iau în considerare acel raport. „S-a cerut de către Direcţia de Sănătate Publică Gorj un studiu de impact la Institutul Naţuional de Sănătate Publică, iar rezultatul a fost pozitiv, că se poate construi şi la distanţa respectivă. A fost documentat de oamenii de specialitate. Din punctul meu de vedere, dacă a fost comandat ca studiu de impact, e studiu de impact, indiferent cum se numeşte”, a explicat Marius Boeriu, directorul DSP Gorj.