Profesorii din Gorj ameninţă cu proteste
Sindicaliştii din învăţământul gorjean ameninţă cu proteste. Cadrele didactice din judeţul Gorj sunt nemulţumite de faptul că guvernanţii nu şi-au ţinut promisiunile legate de legea salarizării unitare şi de organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor de director. Constantin Huică, liderul Sindicatelor Libere din Învăţământ, spune că sunt demersuri pentru organizarea unui miting cu zece mii de oameni la Palatul Cotroceni.
Liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), filiala Gorj, Constantin Huică spune că până la această dată guvernanţii nu şi-au respectat promisiunile făcute la finele anului trecut cu privire la legea salarizării unitare. „Avem mai multe adrese trimise către ministerul Educaţiei, am trimis chiar şi la preşedintele României vizavi de legea salarizării unitare care întârzie să apară sau măcar să se transmită un proiect al acestei legi. Suntem în continuare cu salariile sub nivelul celorlalte categorii de bugetari, diferenţele sunt foarte mari. Manualele şcolare întârzie să apară datorită acestei bătălii între edituri care se contestă una pe cealaltă, costul standard per elev nu este stabilit corespunzător şi mai mult încă se merge cu directori puşi fie pe clientelă politică, fie sunt unii uitaţi de ani de zile”, a spus Constantin Huică, liderul FSLI Gorj. Potrivit sindicaliştilor, concursurile pentru ocuparea funcţiilor de directori de şcoli trebuiau să înceapă în luna mai însă până la această oră nici metodologia nu este gata. „Am solicitat în permanenţă demararea concursului pentru ocuparea funcţiilor de directori în unităţile de învăţământ preuniversitar şi încă nu s-a pornit. Ei au promis că vor începe aceste concursuri în luna mai, dar nici măcar metodologia nu este aprobată încă, aprobată, vă daţi seama cât o să mai dureze”, a spus Huică.
Pichetări şi miting cu zece mii de oameni
În cazul în care doleanțele profesorilor vor rămâne vorbe-n vânt, profesorii anunță proteste de amploare. ”Deja suntem pregătiți, vom începe cu acțiuni de pichetare a sediului ministerului, iar în ultimă instanță dacă nu vom fi ascultați și nu se vor lua măsuri vom face un miting de cel puțin zece mii de persoane la Palatul Cotroceni la primul profesor al României”, a spus Constantin Huică, sindicalist.
AUTORITATE
De departe însă cea mai stringentă problemă a profesorilor în acest moment este declararea statutului de autoritate publică. Sindicaliștii susțin că profesorii au nevoie de acest statut pentru a nu mai fi agresați de elevi sau părinți la școală. ”Autoritate publică înseamnă că profesorii nu trebuie să fie perturbați, se pedepsește dosar penal pentru agresiune asupra cadrelor didactice în școală. Toate aceste lucruri nu se întâmplă în școlile europene”, explică Huică.