Producţia de varză, afectată de secetă, apoi de ploi

Fermierii gorjeni anunţă că anul acesta se înregistrează o producţie mai slabă la varză faţă de anul trecut, fiind influenţată de seceta din vara aceasta, dar şi de ploile din ultima perioadă. În acest condiţii, fermierii locali nu prea vor să lase din preţ, astfel că un kilogram de varză poate ajunge şi la 1.5 lei la producător. Mai sunt şi fermieri care practică reduceri pentru cei care cumpără cantităţi însemnate.

Fermierii din Băleşti au dat startul activităţii de recoltare a verzei. Comuna este una renumită pentru producţia de legume. Varza de Băleşti este apreciată de consumatorii de la nivelul judeţului Gorj, dar şi de cei din întreaga ţară.

Anul acesta producţia este una mai slabă faţă de cea din anul 2014, spun fermierii locali. Vasile Catrina din satul Ceaurul deţine o suprafaţă de 20 de ari cultivaţi cu varză. "Producţia ar fi fost bună, dar a fost compromisă din cauza ploilor şi a secetei din vară. S-a mănit aproape toată. Dacă nu se mănea, nu se strica. S-a spart cred că un sfert. Acest lucru influenţează şi preţul cu care vindem. Vând la masă, în piaţă, nu mă duc pe digul Jiului. Nu-mi convine să o dau cu 1.5 lei bucata. Vindem la 1.3 lei-1.5 lei kilogramul. Dacă vin şi cumpără de la faţa locului le oferim tot preţul din piaţă. La 1.3 lei mai merge şi de acasă. Noi încercăm în continuare, nu ne putem lăsa de meseria asta", a spus Vasile Catrina, fermier din Băleşti.

Reduceri pentru cantităţi mari

Mai sunt şi fermieri care spun că producţia de anul acesta este una bună. "Am 15 ari cu varză. Este ecologică, udată cu gunoi de vacă. Am vreo 6000 de căpăţâni de varză. Producţia de anul acesta este bună. În vară am cărat şi cu butoaiele apă ca să udăm firele. Mai este în apropiere şi un pârâu, am făcut un stăvilar şi am drenat apa pe un canal. Noi dăm cu 1 leu kilogramul pentru cei care cumpără direct de pe teren. Facem un rabat. Facem astfel şi noi nişte bani, măcar să ne acoperim cheltuielile şi să ne mai rămână şi ceva", a spus Constantin Buicu.

Alţi fermieri spun că şi-au făcut deja clienţi fideli, din rândul agenţilor economici, cărora, pentru că de regulă cumpără cantităţi mari, le fac reduceri ce pot ajunge şi la jumătate din preţul practicat în pieţe. "Avem colaboratori care de ani buni ia de la noi, restaurante care s-au convins de calitatea verzei produse de noi. Preţul scade sub preţul pieţei. Dacă în piaţă este 1.5 lei kg, lor le dăm cu 0.75-0.80 lei kg. Aici vorbim de la 1000 de bucăţi în sus. Dacă producţia era mai bună şi nu pierdeam în jur de 15-30% din producţie, ne permiteam să facem reduceri mai mari", a precizat Nicolae Popescu, un alt fermier din satul Ceauru.

Vizualizări: 175

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: