Procurorii gorjeni, fruntași la anchetele silvice
Un raport al Greenpeace cu privire la tăierile de arbori din România în cursul lui 2016 situează județul nostru pe locuri fruntașe la diverse capitole, unul dintre acesta fiind cel al cazurilor pe care procurorii le-au soluționat cu privire la tăierile ilegale de arbori. Cele mai multe cauze, 341, au fost soluționate de procurorii din Gorj, următorii fiind cei din Argeș, cu 314, și Bacău, cu 279. Ecologiștii menționează că cele trei județe însumează 17,5% din totalul cazurilor soluționate la nivel național.
Reușita procurorilor din subordinea Michaelei Teodorescu vin în contextul în care, conform raportului, numărul cazurilor pe care aceștia le-au avut de soluționat a fost de 1012, la acest capitol Gorjul fiind pe locul 3, după Maramureș și Argeș, care au câte 1294 și, respectiv, 1148 de cazuri. Numărul infracțiunilor constatate a fost de 371, după Dâmbovița noi fiind al doilea județ din țară.
Cantitatea de lemn tăiată ilegal nu situează însă Gorjul nici măcar în primele zece județe din țară la acest capitol, în timp ce la valoarea prejudiciului județul nostru ocupă poziția a cincea, cu câteva milioane de lei. Gorjul nu este prezent nici în clasamentul primelor zece județe din țară după valoarea sancțiunilor aplicate anul trecut sau după numărul mijloacelor de transport confiscate, statisticile nefăcând diferența între camioane, mașini și căruțe. Județul nostru este însă pe locul 4 în privința sesizărilor făcute de cetățenii care au suspectat tăieri ilegale de arbori, numărul acestora fiind de 218. La noi, în schimb, au fost înregistrate 22% din apelurile făcute la 112 pentru a raporta posibile tăieri de arbori, pe următoarele locuri fiind Hunedoara și Buzăul, cu câte 6% din apelurile la 112. Apelurile au fost însă nejustificate de cele mai multe ori pentru că Gorjul nu figurează nici măcar în primele zece județe din țară cu transporturi ilegale descoperite ca urmare a sezisărilor la numărul unic de urgențe.