Probleme pentru DNA în al doilea dosar al lui Troacă
Dosarul penal pe care procurorii anticorupție l-au instrumentat anul trecut împotriva fostului primar de la Padeș, Gabriel Mihăiță Troacă, și a altor funcționari din instituție, revine luna aceasta la judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Gorj, în baza unei decizii a Curții de Apel Craiova. În luna septembrie 2017, în procedură de cameră preliminară, magistratul gorjean a admis probele depuse la dosar de către DNA, la vremea respectivă părând că totul este în regulă și că procesul va începe pe fond în scurt timp.
„Constată legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală cu Rechizitoriul 644/P/2015 din 15.06.2017 emis de D.N.A.-Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie. Dispune începerea judecăţii”, stabilise în septembrie judecătorul de drepturi și libertăți. Decizia a fost contestată de inculpați și, la sfârșitul anului trecut, după vreo trei luni de așteptare, Curtea de Apel Craiova le-a dat dreptate acestora și a dispus ca dosarul să revină la Târgu Jiu pentru ca probele instrumentate de DNA să fie analizate din nou. „Admite contestaţiile formulate de inculpaţi împotriva încheierii nr.92 din 26.09.2017, pronunţată de Tribunalul Gorj. Desfiinţează încheierea contestată şi trimite cauza spre rejudecare la judecătorul de cameră preliminară de la aceeaşi instanţă. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului”, a stabilit Curtea de Apel Craiova.
Subvenţii APIA pentru falşi proprietari
Dosarul vizează modul în care APIA le-a plătit unor falși proprietari subvenții în baza unor documente eliberate de funcționarii Primăriei Padeș, funcționari care nu sunt la primele acuzații de acest gen. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2011-2016, inculpații Nicolescu Ilie-Claudiu, Guran Codruța-Ilona, Ordeanu Adrian, Băloi Cosmin și Paulescu-Buican Nistor au depus, cu rea-credință, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) - Centrul Județean Mehedinți, mai multe documente false, în scopul de a obține în mod injust sprijin pe suprafață din Fondul European de Garantare Agricolă (în cadrul măsurii privind pajiștile alpine) pe suprafețe de teren (în total 96,25 ha) pe care nu le dețineau în realitate.
În același context, cei cinci inculpați i-au determinat pe funcționarii Primăriei Padeș, județul Gorj, să elibereze mai multe documente false din care rezulta faptul că aceștia sunt proprietari/arendași ai unor suprafețe de teren de pe raza comunei, înscrisuri ce au fost considerate ca fiind esențiale pentru a fi declarați eligibili. „Practic, fermierii au declarat suprafețe ce «aparțineau» unei persoane care niciodată nu avusese în posesie terenul respectiv, aspect știut și de funcționarii Primăriei Padeș. Inculpații Nicolescu Ilie-Claudiu și Paulescu-Buican Nistor au beneficiat și de sprijinul inculpaților Nicolescu Ion și Curelea Gheorghe, care, în calitate de inginer silvic-topometrist, respectiv expert topograf, au întocmit hărți și rapoarte de expertiză în care au inserat date nereale și care au fost folosite ulterior în relația cu A.P.I.A. Prin aceste demersuri, cei cinci inculpați au obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 557.073 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal”, a anunțat DNA la terminarea cercetărilor.