Probleme în FNME din cauza condiţiilor speciale. „Este ultimul tren“
Noua lege a pensiilor este în dezbatere publică şi tot mai mulţi sindicalişti din Complexul Energetic Oltenia cer liderilor sindicali şi politicienilor să facă demersuri pentru încadrarea unor locuri de muncă grele din minerit şi energie în condiţii speciale. Deocamdată, în CE Oltenia sunt opt mii de locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite de muncă, dar şi acestea ar putea fi pierdute la finalul anului.
Manu Tomescu, unul din liderii de la Sindicatul Energia Rovinari, este cel care a iniţiat această campanie. Tomescu spune că unele locuri de muncă din CEO îndeplinesc condiţiile pentru a fi încadrate ca speciale, ceea ce ar ajuta pe lucrători să se pensioneze mai devreme.
„Noua lege a pensiilor vine cu schimbări majore, una dintre acestea fiind reducerea vârstei de pensionare pentru mai multe categorii de salariaţi. Astfel, o parte dintre ei vor putea ieşi de acum la pensie chiar şi cu 12 ani mai devreme. Vizaţi de aceste modificări sunt cei care îşi desfăşoară activitatea în condiţii grele, care vor primi o reducere de un an pentru fiecare doi ani munciţi. Cei care lucrează 24 de ani se pot pensiona, aşadar, cu 12 ani mai devreme. În acest caz, vârsta minimă va fi de 53 de ani pentru bărbaţi şi de 51 de ani pentru femei, potrivit proiectului publicat de Ministerul Muncii”, arată Manu Tomescu, care spune că este „ultimul tren” pe care minerii şi energeticienii nu trebuie să îl rateze.
Sindicatul Liber al EMC Roşia susţine campania lui Manu Tomescu. Organizaţia a postat pe pagina de socializare mai multe mesaje critice la adresa preşedintelui Federaţiei Naţionale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, care a declarat public că nu susţine această campanie. Atât Sindicatul Energia Rovinari, cât şi Sindicatul Liber EMC Roşia sunt afiliate la FNME. „Eu sunt preşedinte de federaţie şi vă spun că sindicatele astea merg pe nişte decizii colective. În momentul în care Manu Tomescu a făcut chestia asta, eu nu îl critic, nu este treaba mea că nu e... e membru al unui sindicat din federaţie. El trebuia să facă această chestiune în organul său de conducere de la sindicat, poate îi arăta Mitrescu nişte reguli şi poate nu continua tăvălugul ăsta. Dar, eu nu am nicio chestiune cu treaba asta”, spunea Pîrvulescu într-o emisiune la TV Sud.
Şi Cartel Alfa susţine că „Procedura de înscriere a unor locuri de muncă în condiţii deosebite sau speciale trebuie să fie o procedură deschisă. Cu alte cuvinte, legea trebuie să permită înscrierea în condiţii deosebite sau speciale a locurilor de muncă ce întrunesc asemenea condiţii în orice moment. Anexele care prevăd în prezent locurile de muncă cu condiţii speciale ar trebui eliminate”. În respectivele anexe sunt locurile de muncă din siderurgie, mineritul de subteran, câteva categorii de artişti cum ar fi cântăreţii de operă şi cei care cântă la instrumente de suflat etc.