Probleme cu exproprierile de la Roșia și Jilț Sud. Ce spune Antonie!
CE Oltenia a demarat procedurile pentru exproprierile de utilitate publică la carierele Roșia și Jilț Sud. Este vorba de cele mai problematice unități miniere ale companiei energetice în ceea ce privește asigurarea fronturilor de lucru.
Cariera Jilț Sud este blocată de mai bine de un an de proprietarii de terenuri din Mătăsari și Slivilești. CE Oltenia nu a ajuns la o înțelegere cu aceștia pentru cedarea terenurilor. În aceste condiții, compania a demarat procedurile în vederea aplicării Legii 255, privind exproprierea de utilitate publică, și la Jilț Sud, așa cum s-a întâmplat la Jilț Nord.
Și la Cariera Roșia sunt probleme în ceea ce privește asigurarea fronturilor de lucru, iar compania a depus documentația pentru expropriere de utilitate publică. Numai că societatea întâmpină probleme în ceea ce privește fondurile pentru realizarea acestor exproprieri. „La momentul acesta documentația de la Roșia este înaintată la Minister și urmează să intre în hotărâre de Guvern, pentru aprobare. Iar Jilț Sud, la sfârșitul acestei luni, o să fie înaintată și această documentație. O să avem ceva probleme cu fondurile alocate la buget, pentru că evaluările au fost mai mult decât cele estimate. O să vedem pe parcursul acestui an care o să fie prioritățile. Probabil o să fie o primă carieră aprobată în momentul de faţă, până la sfârşitul anului urmând să fie aprobată şi cealaltă pentru expropriere”, a declarat Daniel Antonie, director în cadrul CE Oltenia.
Ministerul Energiei a alocat 10,9 milioane de lei pentru exproprierea unor terenuri necesare majorării producţiei de lignit la Jilţ Sud şi Roşia.
Demersuri și pentru Roșiuța
CE Oltenia vrea să aplice aceeași procedură și la Cariera Roșiuța, din bazinul Motru. Activitatea acesteia se desfășoară pe raza localităților Motru și Mătăsari (sat Runcurel). A organizat deja o licitație pentru documentația tehnico-economică în vederea declanșării procedurii pentru cauză de utilitate publică, respectiv studiul de fezabilitate. Lucrarea a fost atribuită Institutului de Cercetare Științifică Inginerie Tehnologică și Proiectare Mine de Lignit S.A., pentru 57 mii lei, fără TVA.