Primul gorjean cu dizabilităţi devenit şofer cu acte-n regulă la Târgu Jiu. Pleacă-n Anglia!
Ziua de marţi, chiar dacă a fost una de 13, i-a adus mult noroc unui tânăr de 31 de ani din municipiul Târgu Jiu, care a devenit şofer cu acte în regulă în ciuda dizabilităţii pe care o are.
Daniel Zoltan merge într-un cărucior după ce a căzut de la 8 metri înălţime şi s-a lovit puternic în zona coloanei. În toată zona Olteniei nu exista până acum o maşină care să fie adaptată nevoilor sale speciale, dar visul său de a conduce a devenit realitate după ce patronul unei şcoli auto din municipiu a investit 8000 de euro şi a cumpărat o astfel de maşină.
Autoturismul folosit de şcoala de şoferi a lui Cristi Dănescu are cutie automată de schimbat vitezele, iar pentru acceleraţie şi frână este folosită o manetă specială, care este acţionată cu ajutorul mâinii drepte. Daniel Zoltan a promovat luni proba teoretică a examenului auto, iar marţi a susţinut proba de traseu prin oraş, reuşind să o treacă cu brio şi pe aceasta. Are nevoie de un permis auto pentru că de trei ani lucrează în Anglia ca agent de asigurări, are la dispoziţie o maşină adaptată nevoilor sale şi nu o putea folosi în lipsa unui permis. „Am încercat până acum şi pe la Câmpina să merg să fac şcoala, dar nu ştiam oraşul, e tare complicat pentru că trebuie să îţi faci mutaţie pe buletin acolo unde faci şcoala ca să poţi da examenul, că aşa e legea la noi. A fost foarte greu să îl conving pe domnul instructor să adapteze maşina la nevoile unei persoane cu dizabilităţi. Acum, după ce voi putea să conduc, mă voi întoarce în Anglia pentru că acolo sunt cu totul alte condiţii. Ţi se oferă o maşină bună pe care să o conduci, nu ca la noi, ţi se dă un Logan şi dacă nu ai plătit o rată vine şi ţi-l ridică de acasă. Acolo pot să urmez şi un tratament cu celule stem. El costă 60.000 de lire, dacă îl vrei repede, dar eu m-am înscris pe o listă de aşteptare şi când îmi va veni rândul de abia aştept să văd dacă îmi va fi mai bine sau nu. Oricum, acum că am luat permisul sunt foarte fericit. În primul rând nu va trebui să îl mai iau pe cumnatul meu peste tot cu mine, că el a fost mereu cu mine pe unde am avut nevoie”, a explicat proaspătul şofer.
Maşina adaptată, singura din Oltenia
Cristi Dănescu, patronul şcolii de şoferi care a investit în maşina pentru persoanele cu dizabilităţi, l-a felicitat pe Daniel pentru reuşita sa, el explicând că bucuria pe care a văzut-o pe chipul acestuia a meritat fiecare bănuţ cheltuit cu maşina respectivă. „Investiţia în sine nu prea îşi merită banii, dar am zis să îi ajutăm şi pe semenii noştri care au nevoi speciale şi care au dreptul la o viaţă normală. Priviţi chipul lui Daniel cât de fericit este doar că poate susţine examenul şi asta spune totul. Această maşină e singură din zona Olteniei, nu doar de la noi din Gorj. Oricum, după ce au apărut primele articole în presă despre această maşină au început să şi sune telefoanele. Persoane cu diverse dizabilităţi deja se interesează cum pot să urmeze cursurile pentru a deveni şoferi, iar asta ne bucură foarte mult. Pentru cei care sunt din alte zone ale ţării e mai complicat un pic pentru că legea îi obligă să îşi facă mutaţie temporară pe adresa din buletin la judeţul unde vor susţine examenul, adică la noi. Trebuie să găsească pe cineva să îi ia în spaţiu, în primul rând. Eu din ceea ce ştiu, asemenea maşini există doar prin Bucureşti şi la Buzău, deci sunt foarte puţine. Important de reţinut este că după ce obţin permisul, aceste persoane nu au voie să conducă decât maşini care au cutie automată. Pe o maşină normală nu vor putea conduce niciodată pentru că nu au cum”, a explicat patronul şcolii de şoferi.