Primarul din Tismana trimite medicii la cursuri
Primarul din Tismana, Marian Slivilescu, trage un semnal de alarmă şi îi îndeamnă pe medicii de la Centrul de permanenţă din oraş să înveţe cum să folosească aparatura de ultimă generaţie donată de un cetăţean luxemburghez, dar şi alte aparate medicale cumpărate cu bani europeni. Doar doi din cei cinci medici ar şti să le folosească, sunt semnalele care au ajuns la urechile primarului.
Reporter: Cum stau lucrurile cu acea aparatură. Este folosită?
Marian Slivilescu: Noi avem obligaţia să sprijinim medicii pentru a căpăta toate cunoştinţele şi competenţele necesare astfel încât să folosească cu maximă utilitate dotările respective, pentru că dintre cei cinci medici, sunt doar doi cu competenţe, de exemplu, pe ecografie. Şi mai sunt şi celelalte aparate. Au nevoie de o serie întreagă de abilităţi pe care medicii trebuie să înţeleagă că trebuie să le dobândească pentru a veni în sprijinul solicitărilor cetăţenilor.
Rep.: Veţi purta discuţii cu medicii şi asistentele de acolo?
M.S.: Ne dorim să avem o discuţie cu medicul coordonator şi cu medicii de la Centrul de permanenţă, astfel încât, în cel mai scurt timp, toată aparatura să fie utilizată complet şi cu maximă eficienţă în favoarea cetăţenilor noştri şi nu numai. Pentru că la Centrul de permanenţă apelează în zilele de weekend şi noaptea şi cetăţenii din Godineşti, Peştişani, pentru că unii îşi urmează chiar medicul de familie. Avem medic din Peştişani care face la noi permanenţa, iar Godineştiul rămâne chiar o perioadă lungă de timp, de vineri până luni dimineaţa, fără medic de familie. Atunci, singura adresabilitate este spre Centrul de permanenţă Tismana.
Rep.: Câţi oameni beneficiază de aceste servicii medicale?
M.S.: 3500 de oameni au fost înregistraţi, anul trecut, ca beneficiari ai acestor servicii medicale. Acest număr arată importanţa acestuia pentru zona noastră. Avem ecograf, electrocardiograf, monitor pentru evaluarea stării pacientului, aparatură de resuscitare, defibrilator, mobilier adaptat pentru bolnavi, paturi reglabile, mese chirurgicale, ginecologice, lămpi.
Rep.: V-au transmis pacienţii că nu s-ar folosi aceste aparate?
M.S.: Avem semnale, din păcate, că nu întotdeauna se folosesc complet aceste aparate. Trebuie să intervenim în măsura în care ne permite şi funcţia, pentru că medicii nu sunt subordonaţi primarului. Trebuie să aibă deprinderile necesare astfel încât toată această aparatură să fie folosită de toţi medicii, nu doar de unul sau doi. Toţi cei cinci trebuie să înveţe să le folosească, pentru că altfel este inutil efortul pe care l-au făcut aceşti oameni. Noi am cumpărat acolo aparatură de 70 de mii de lei şi am mai făcut îmbunătăţiri ale spaţiului de aproape 100 de mii de lei, la care se mai adaugă şi 15 mii de euro, această donaţie. Este un mare efort pe care medicii trebuie să-l conştientizeze şi să utilizeze aparatura şi să recompenseze acest efort cu servicii de calitate.