Primăriţa din Alimpeşti invită turiştii să vadă biserici pline de gunoi
Primăria Alimpeşti se laudă pe site-ul „Ghidul Primăriilor” cu ce are mai de preţ în comună. Interesant este că primăria promovează turismul invitând cu ospitalitate la vizitarea unor biserici monument istoric, cu o vechime de 100 de ani. Ce nu spune primăria este că aceste biserici au devenit groapa de gunoi a comunei, ziarul Pandurul relatând şi în altă ediţie despre dezinteresul conducerii pentru patrimoniu.
Biserica din lemn din satul Nistoreşti, biserica din lemn din satul Alimpeşti, Valea Olteţului, Monumentele geto-dacice din punctul Jaroşte Dealul Corşoru şi siturile arheologice din Niştoreşti sunt prezentate ca obiective turistice de Primăria Alimpeşti pe un site-ul „ Ghidul Primăriilor. Cele două biserici din satul Nistoreşti şi Alimpeşti au o vechime de peste 100 de ani şi sunt declarate monumente istorice, însă arată deplorabil. Biserica din Alimpeşti a fost transformată în depozite pentru deşeuri, pentru că aici sunt aruncate lemne, coroane, cruci, sticle sau chiar materiale de construcţii. Nici biserica din Nistoreşti, care are peste 250 de ani nu arată mai bine. Acum câteva luni Elena Mosor primăriţa din Alimpeşti nu dădea doi bani pe aceste monumente istorice şi nici nu-i păsa de felul cum arată, însă se foloseşte de ele pentru a promova comuna pe care o conduce.
Pandurul reaminteşte declaraţia primăriţei când a fost întrebată despre situaţia bisericilor. „Nu am primit bani pentru monumentele istorice, cred că parohia ar trebui să se ocupe. Eu nu pot să stau paznic şi la biserici, şi până la urmă ce dacă e monument istoric, nu o ia nimeni de acolo. În plus de asta nu înţeleg cine i-a dat statutul de monument istoric. Eu fac altă biserică în comună. Nu cred că acolo e depozit. Ce vi s-a părut aşa ieşit din comun. Dacă aveţi posibilităţi restauraţi-o dumneavoastră că eu nu am cum”, spunea primăriţa.
Vrea cu orice preţ groapă de gunoi
Acum, declaraţia primăriţei uimeşte din nou. Atenţie, consideră că bisericile nu arată deplorabil în condiţiile în care fotografiile arată clar situaţia lor. Mai mult, aceasta dă vina pe consilierul local Leonida Belgher pentru cum arată monumentele istorice şi implicit obiectivele turistice din comună. „Eu cred că sunt monumente istorice. Eu nu cred că biserica din Nistoreşti arată deplorabil, iar cea de la Alimpeşti aşa a fost din totdeauna, deci numai pereţii ăia din lemn şi acoperişul care aşa e de când am venit eu la Primărie. Nu i-a făcut nimeni nici o modificare. Turiştii văd exact ce este. Dacă o recondiţionez trebuie să o fac aşa cum e şi nu am ce să-i fac. Iar ce aţi găsit acolo gunoaie au fost duse de Belgher şi de prietenul lui. Eu l-am văzut acolo în cimitir. Ce căuta el acolo- Eu nu cred că se ducea cineva acolo să arunce gunoaie”, spune Mosor.
Consilierul Belgher neagă acuzaţiile care i se aduc. „La Biserica din Alimpeşti oamenii m-au chemat să-mi arate ce este acolo, în ce hal a ajuns. Acoperişul a fost vopsit de un localnic. Este strigător le cer. La Biserica din Nistoreşti nu se poate ajunge pentru că drumul a fost închis de nişte localnici care au casă acolo. Cât despre siturile de la Nistoreşti vă pot spune că a vrut să facă groapă de gunoi acolo. Siturile arheologice au fost pe punctul de a fi transformate în groapă de gunoi. Am stopat asta pentru că groapa pentru depozitarea gunoaielor acre trebuia să fie făcută era prea aproape de sat”, a spus Belgher.