Primarii, îngrijorați de faptul că se închid carierele miniere și rămân cu terenurile distruse
Mai multe cariere miniere aflate în conservare sau în activitate vor fi închise în următorii ani, dar primarii sunt îngrijorați cu privire la faptul că nu există un plan pentru ecologizarea zonelor. În ultimul an s-a tot vorbit de planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, dar fără a se face vorbire de componenta de ecologizare a zonelor distruse.
Primarul din Urdari spune că are o mie de hectare afectate. ”Cariera Urdari e închisă de mai mult timp și urmează restul. Nu este un lucru bun, dar astea sunt directivele. Nu este o soluție bună să plece 800 de oameni acasă, numai aici la mine. Avem 1000 hectare afectate, fiind vorba de terenurile oamenilor. Eu am cerut de mult timp să le restituie proprietarilor, dar nu au vrut. Ca să nu mai spun că la Peșteana Sud rămân cu două lacuri, unul de 120 de hectare și altul de 80, și același lucru se va întâmpla și la Peșteana Nord. Trebuia să facă ceva cu acele gropi înainte să se inunde. Acum nu mai au ce face decât să le predea comunităților locale și noi să le amenajăm. Măcar să facem acest lucru mai repede, ca să ne orientăm și noi la ceva fonduri europene. Cu bani se poate face orice, așa cum au făcut germanii. Eu mă gândisem la ceva de agrement pentru pescari”, a declarat Mihai Calotă, primarul de la Urdari.
Îngrijorat de închiderile care se anunță este și primarul din Cătunele, Florinel Țuilă. ”Noi, primarii, suntem ultimii care aflăm. Pe noi nu ne anunță și nu ne întreabă nimeni de nimic. Faptul că se discută închiderea Carierei Lupoaia este o surpriză pentru mine. Știam că se va ajunge aici, că mai era front de lucru doar până la finele lui 2023, dar era o chestiune de timp. Aproximativ 700 de oameni vor rămâne fără loc de muncă, dar asta e vina sindicatelor și a politicii. Au ajuns sindicatele să conducă unitățile, ai pun directorii, ei îi dau jos, ei închid cariere și așa își bat joc. Nu vor pune nimic în loc, iar zona va fi plină de lacuri de acumulare, nu interesează pe nimeni. Sediul de la subteran e închis de 15 ani și nu s-a întâmplat nimic cu el. Noi avem 700 de hectare de teren afectate, din care 388 sunt amenajate și ar fi trebuit predate demult oamenilor, lucru care nu s-a întâmplat”, a declarat Florinel Țuilă, primarul din Cătunele.
Sute de hectare sunt afectate și în comuna gorjeană Roșia de Amaradia. ”Cariera de la Ruget este închisă de mult, dar în hârtii este în conservare. Eu cred că va intra totuși într-un program de recuperare a materialelor feroase și trebuie să predea terenul cetățenilor. Guvernul ar trebui să dea bani pentru asta sau să fie alocate fonduri din profitul companiei. Nu se face nimic în acest sens de ani de zile și preferă să plătească uzufructul cetățenilor. Avem 400 de hectare afectate și eu sincer nu cred că vor fi redate vreodată în circuit agricol, așa cum erau odată”, a declarat Liviu Cotojman, primarul din Roșia de Amaradia.
Primarul din Rovinari a găsit o soluție să forțeze mâna companiei să refacă terenurile și clădirile. ”Eu știu clar faptul că cei de la Complexul Energetic Oltenia nu vor să pună nimic în locul acestor cariere, dar sper să fie deschiși la discuții și avem promisiunea că le vor închide așa cum au spus. Dacă nu se vor ține de cuvânt, noi deja i-am înștiințat că o să le mărim impozitul pentru aceste terenuri afectate de minerit cu 500%. Dacă nu vor să muncească, atunci să plătească. Eu sper să ne dea terenurile și bălțile, pentru că noi avem minim trei adrese de la privați care vor să facă pe aceste terenuri sere sau fabrici, iar noi ne gândim să obținem fonduri pentru o zonă de agrement. Noi avem cam 300 de hectare afectate și vor ajunge să plătească impozite de un milion de euro. Sincer, sper înțeleagă”, a declarat Robert Filip, primarul din Rovinari.
La Bustuchin, mineritul e în conservare de 20 de ani și nu s-a făcut nimic pentru refacerea terenurilor afectate. „Cariera de la Bustuchin e închisă e 20 de ani și de un deceniu se vorbește de redarea terenurilor. Nu s-a întâmplat nimic și preferă să le plătească oamenilor degeaba bani pentru acestea. Nu se va face nimic, deși oamenii s-au gândit la ce vor să facă dacă primesc terenurile înapoi, dar atenție, amenajate, nu pline de gropi, râpe și alunecări de teren. Eu am luat o clădire de la Poiana Seciurile, care a fost a carierei, și am un proiect aici pentru realizarea unui azil de bătrâni. Trebuie să mai cumpăr ceva teren de oameni, ca să facem și sere, ca bătrânii în putere să facă mișcare, dar și un parc de agrement. Clădirea o am dată acum în concesiune unei cooperative, dar în momentul în care voi avea finanțare pentru acest proiect, contractul încetează”, a declarat Ion Ciocea, primarul din Bustuchin.
Acționarii Complexului Energetic Oltenia au amânat în ședința din 1 iulie o decizie legată de închiderea a zece perimetre miniere. Este vorba despre Peșteana Nord, Peșteana Nord 1, Peșteana Sud, Husnicioara Vest, Lupoaia cariera, Ruget, Bustuchin, Urdari, Gârla, Rovinari Est.