Primărie obligată să justifice banii acordaţi la o biserică
O primărie din Gorj a fost obligată de Curtea de Conturi să justifice pe ce au fost cheltuiţi banii pe care i-a acordat unui lăcaş de cult. Este vorba de primăria Turcineşti care a alocat acum doi ani suma de 14.000 lei pentru o biserică din localitate, pentru care nu a solicitat documente privind utilizarea sumelor. Primarul Vasile Gogălniceanu spune că până acum nu erau obligatorii aceste justificări.
Inspectorii Curţii de Conturi au constatat ca fiind eronată înregistrarea sumei acordate de primăria Turcineşti unei biserici din comună, asta pentru că la data controlului autorităţile nu au avut documente justificative prin care să arate cum şi pe ce au fost cheltuiţi aceşti bani. „Înregistrarea eronată pe cheltuieli a sumei de 14.000 lei, reprezentând sprijin financiar acordat Parohiei Turcineşti în condiţiile în care până la sfârşitul anului 2013 nu au fost prezentate documentele justificative privind utilizarea sumelor primite”, se arată în raportul Curţii de Conturi.
Autorităţile locale spun că în fiecare an au alocat bani pentru lăcaşele de cult, dar că până acum nu era nevoie să arate cum au fost cheltuiţi banii respectivi. „Am adus documentele în timpul controlului. Noi în fiecare an am dat bani la parohii şi niciodată nu ni s-a cerut, dar de data asta au zis să aducem justificare pentru toţi banii care i-am dat. Au adus de la biserică devize, situaţie de lucrări. Le-am dat bani să-şi facă lucrări, mai multe, au făcut recondiţionarea picturii, cu firmă autorizată. Până acum nu ni s-a cerut aşa ceva, dar anul trecut ne-a cerut să le cerem justificarea banilor şi mi-au adus”, a spus primarul comunei Turcineşti, Vasile Gogălniceanu.
Edilul spune că şi anul acesta vor fi alocate fonduri pentru întocmirea unui proiect pentru accesarea de fonduri în vederea consolidării unui lăcaş de cult de pe raza comunei. „În funcţie de buget vom acorda nişte bani. Anul acesta am propus suma de 40.000 lei. Parohul de la parohia Cartiu vrea să facă un proiect pentru consolidarea bisericii monument istoric. Eu nu prea sunt de acord. Nu prea cred în aşa ceva, pentru că sunt proiectanţi foarte puţini, în Gorj este numai unul. Am încercat să mă implic în treaba asta, am discutat cu foarte mulţi proiectanţi din ţară, toţi îţi fac proiectul, ţi-l pun în braţe şi de aici în colo te ocupi să obţii fonduri. La noi, din cinci biserici, trei sunt monument istoric”, a mai spus primarul din Turcineşti.