Primăria vrea bani pe o lucrare deja achitată. Acuzație:  îmbogățire fără justă cauză

Primăria din Bumbești Jiu (Gorj) se judecă de mai bine de trei ani pentru o palmă de canalizare. Procesul a fost deschis împotriva companiei naționale de drumuri care s-a ocupat de reabilitarea DN 66, pe sectorul Rovinari-Bumbești-Jiu. Au apărut însă probleme cu inundațiile în zona spitalului din Sadu, astfel că a fost nevoie de lucrări suplimentare în zonă.

Primăria Bumbești-Jiu vrea acum ca CNAIR să-i achite peste 60 de mii de lei. Atât au costat lucrările privind refacerea sistemului de canalizare pentru scurgerea apelor pluviale în zona spitalului din Sadu, pe o lungime de 20 de metri.

De fiecare dată când ploua, apa băltea pe stradă, pătrunzând chiar în incinta spitalului orășenesc.

După doi ani de judecată, compania de drumuri, prin Secția de Drumuri Naționale Târgu Jiu, a fost obligată de instanță, definitiv, în 2018, să execute respectivele lucrări. Numai că, între timp, primăria începuse și terminase deja investiția pe cheltuiala sa, pentru a preîntâmpina alte inundații.

Ulterior, Primăria Bumbești-Jiu a dat CNAIR în judecată și a cerut să i se achite banii pentru lucrarea efectuată în regim de urgență.

În primă fază, Judecătoria Târgu Jiu a respins solicitarea primăriei, dar Tribunalul Gorj a schimbat complet sentința, iar CNAIR e bună de plată.

Compania s-a arătat însă nemulțumită de faptul că a fost obligată să achite o lucrare dată prin încredințare directă, motivând că ar fi putut obține un preț mult mai bun dacă investiția ar fi fost scoasă la licitație.

CNAIR a atacat sentința, reclamând că se află „într-un caz de  îmbogățire fără justă cauză”, întrucât această lucrare a fost aprobată de către UAT Bumbești-Jiu încă din 2012 și efectuată ulterior fără consultarea societății.

Curtea de Apel Craiova a decis, zilele trecute, ca procesul să fie reluat de la zero. „Împrejurarea că reclamanta, fără a avea încuviințarea instanței, a executat pe cheltuiala sa obligația debitoarei sale presupune ca, în acțiunea întemeiată pe dispozițiile art. 1345 cod civil, instanța să verifice dacă lucrarea a fost executată exact în limitele și condițiile impuse prin titlul executoriu și dacă sumele de bani pretinse de reclamantă sunt corespunzătoare unei valori echitabile a lucrării”, a motivat instanța.

Prin urmare, sentința a fost casată, iar cauza a fost trimisă spre rejudecare la Tribunalul Gorj, pentru a se administra probe din care să rezulte că suma pretinsă de primărie constituie contravaloarea reală a lucrării de canalizare.

Decizia din 25 iunie este definitivă, astfel că litigiul dintre cele două instituții ale statului nu va înceta prea curând.

Vizualizări: 1,540

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: