Primăria are firmă de pază. Poliţia Locală Rovinari riscă desfiinţarea
Înfiinţarea propriei firme de pază de către Primăria Rovinari pune în pericol existenţa Poliţiei Locale din oraş, primarul Robert Filip neezitând să afirme că, până la urmă, una din cele două entităţi va rezista pe piaţă în funcţie de costurile pe care le presupune fiecare în parte.
Serviciul de Bază, Pază şi Protecţie Rovinari este firma pe care primăria a înfiinţat-o în subordinea sa cu 20 de oameni, agenţii acesteia urmând să aibă atribuţii în plus faţă de poliţiştii locali. Nu vor putea da amenzi şi nici nu vor avea maşini cu care să patruleze, aşa cum se întâmplă cu angajaţii Poliţiei Locale, dar agenţii firmei de pază vor primi biciclete şi nişte dispozitive cu care, în curând, vor putea trece prin parcările din oraş şi vor afla imediat cine nu şi-a plătit abonamentul la timp. Aparatul va fi un cititor pe modelul celor folosite de angajaţii firmelor de electricitate, de exemplu.
Primarul Robert Filip spune că agenţii vor trebui să monitorizeze unităţile de învăţământ, parcurile, străzile, dar şi dacă este ridicat gunoiul sau dacă observă orice altceva care ar fi în neregulă pentru cetăţeanul de rând. „Vor face altceva decât face Poliţia Locală şi, odată cu acest lucru, vom vedea dacă este eficient acest serviciu şi dacă vom fi nevoiţi să susţinem în continuare sau nu Poliţia Locală. Această instituţie are costuri mai mare şi în balanţă vom vedea cine e mai eficient”, afirmă edilul, care pare să nu mai ia în calcul atât de mult serviciile oferite de poliţiştii locali.
Oraşul condus de Filip este înţesat cu camere de supraveghere, toate imaginile fiind centralizate chiar în sediul Poliţiei Locale. „Avem 45 de camere funcţionale în acest moment şi urmează să mai fie instalate şi altele. Dacă se întâmplă ceva, anunţăm colegii de la Poliţia Locală şi ei merg acolo imediat, dar până acum nu am avut incidente majore”, a spus Gheorghiţa Vârtosu, dispecer al Poliţiei Locale Rovinari.
„Se fură ca-n Texas”
Locuitorii oraşului au păreri împărţite despre înfiinţarea firmei de pază de către Primăria Rovinari. Aproape toată lumea e de acord că e nevoie de mai multe patrule pe stradă, dar oamenii rămân convinşi să se va fura în continuare şi că infracţionalitatea nu va scădea. „Aici se fură ca-n Texas, pentru că domnul primar se străduieşte să facă câte ceva, dar nu stă aici în oraş cu noi permanent. Merge seara la dumnealui acasă, unde e cald şi bine, în loc să fie aici cu noi şi să putem să îl luăm de gât dacă apare o problemă”, a spus o localnică, în timp ce o vecină a mărturisit că ar trebui agenţi de pază aproape la fiecare bloc. „Sunt femeie bătrână şi nu mă gândeam că apuc ziua când ţi se fură hainele de la uscat, dar uite că mi s-a întâmplat”, spune femeia.
Costuri şi calcule
Primarul Robert Filip spune că, lunar, firma de pază are un buget de circa 60.000 de lei pentru cei 20 de angajaţi, în timp ce Poliţia Locală cheltuieşte 50.000 de lei pentru 11 salariaţi. Poliţiştii locali primesc şi normă de hrană, care este echivalentă cu salariul minim pe economie, în timp ce agenţii de pază sunt plătiţi doar cu minimul pe economie, ca şi la firmele similare de pe piaţă. Angajaţii provin în mare parte din rândul unor foşti salariaţi ai unor firme de pază, dar şi localnici cu situaţii deosebite, mai mulţi copii şi fără loc de muncă până acum. Iar cei angajaţi spun că nu se vor da înapoi de la nimic pentru a-şi face datoria. „Am fost mare parte din timp angajat pe o patrulă la o firmă de pază, iar vreme de vreun an am lucrat şi la mall, la un post fix, la un magazin foarte mare. Acum am vrut să vin mai aproape de casă, ca să scap de navetă, şi am acceptat să mă angajez aici când am auzit că se înfiinţează firma de pază a primăriei. Împreună cu colegii vom încerca să ne facem datoria cât mai bine şi să asigurăm liniştea şi ordinea pe care şi-o doresc cetăţenii din oraş”, a spus Sorin Grecu, unul dintre agenţii firmei de pază.