Primari fără voturi. Analiza unui partid
Partidul Alianța Oltenilor a realizat o analiză a rezultatelor anterioare în alegeri, evidențiind fenomenul absenteismului la vot în zonele urbane din România și impactul său asupra alegerilor locale. În contextul în care doar o mică parte dintre alegători se prezintă la urne, candidații pot ajunge la funcții publice cu un sprijin minoritar.
Într-o analiză a rezultatelor din alegerile locale anterioare, Alianța Oltenilor evidențiază că primarii în funcție au câștigat mandatele cu un sprijin redus, uneori sub 20% din totalul alegătorilor din localitate. De exemplu, la Târgu Jiu, primarul Marcel Romanescu a fost reales cu doar aproximativ 16% din numărul total de alegători, din cauza absenteismului masiv la vot.
Principalii factori care contribuie la acest fenomen sunt deziluzia față de clasa politică, lipsa de încredere în candidați și în partide, precum și sentimentul că indiferent cine este ales, lucrurile nu se vor schimba. Aceste motive sunt întărite și de modul în care sunt alcătuite listele de candidați, care uneori nu reprezintă așteptările și necesitățile reale ale comunității.
În ciuda acestor provocări, postarea îndeamnă la implicare civică și la exercitarea dreptului la vot. Subliniind importanța informării despre candidați și programele lor, autorul evidențiază necesitatea unei monitorizări constante a activității celor aleși și a exercitării presiunii asupra lor pentru a-și îndeplini promisiunile.
În perspectiva alegerilor locale din iunie, postarea subliniază că, deși opțiunile de vot pot părea limitate sau dezamăgitoare, este crucial să participăm la procesul democratic. Chiar și cu dileme personale în privința alegerilor, un număr crescut de votanți poate duce la rezultate benefice pentru societate.
În concluzie, postarea reiterează importanța implicării active a cetățenilor în viața politică și necesitatea unei abordări informate și responsabile în exercitarea dreptului la vot.
”În România, poți ajunge primar și dacă te votează doar 10% dintre alegători, mai ales în zona urbană. De ce? În primul rând, pentru că mai mult de jumătate dintre locuitorii de la orașe aleg să nu meargă la vot. De fapt, cam două treimi în urbanul mare. În al doilea rând, la orașe sunt de regulă mai mulți candidați decât la comune, astfel că votul se împarte. Nu știm cum ar vota cei care nu se prezintă la vot, dar, dacă am presupune că nu votează de lehamite, de scârbă, pentru că nu au încredere în nimeni etc, am putea presupune că sunt împotriva celor care conduc în prezent. Cu alte cuvinte, un primar în funcție ar putea fi reconfirmat și dacă are 90% dintre alegători împotrivă. Asta pentru că unii nu votează, iar votul celorlalți se împarte între candidați care sunt la fel de puțin convingători ca primarul a cărui prestație lasă de dorit. Dacă am avea alegeri în două tururi, cel puțin o treime dintre cei care câștigă în primul tur ar pierde alegerile. Dacă alegerile ar fi validate doar în cazul unei prezențe la vot de 50%, politicienii ar fi interesați să ne convingă să votăm. Așa, interesul lor este să ne cultive dezamăgirea, scârba, disprețul, dacă asta înseamnă că stăm acasă. Nu furia, că asta ne-ar scoate la vot. Noi stăm acasă și aparatul de partid merge la vot. Adică cei care sunt angajați la stat prin așa-zise concursuri, cei care câștigă contracte prin așa-zise licitații, sinecuriștii și așa mai departe.
Haideți să analizăm puțin votul de acum patru ani, din Gorj. La Târgu Jiu, erau 77.327 alegători. Au votat doar 26.783 persoane, dar și din astea au fost 595 voturi nule. A câștigat Marcel Romanescu, primar în funcție, cu 12.170 de voturi. Practic, Marcel Romanescu a câștigat cu mai puțin de 16% din numărul celor care ar fi putut vota”, se arată într-o postare pe Facebook.
Absenteismul la vot este uriaș la Târgu Jiu, de două treimi.
În 2020, puțin peste 16% dintre locuitori l-au votat pe Cosmin Morega la Motru, cam 25% pe primarul din Bumbești Jiu - Constantin Bobaru, circa 32% pe primarul din Novaci - Dumitru Leuștean, aproape 30% pe primarul din Rovinari - Robert Filip, 34% dintre locuitori l-au votat pe primarul din Târgu Cărbunești, 23% au votat pentru cel care a câștigat Primăria Tismana, 35% la Turceni și 31% la Țicleni”
Și probabil putem continua. Postarea mea se vrea un îndemn de a merge la vot și vă spun de ce. Nimic nu se rezolvă de la sine, trebuie să te implici. Și asta înseamnă, pentru început, să te informezi cu privire la candidați și la programele lor și să mergi la vot. Și asta doar pentru început. Apoi, timp de patru ani, trebuie să pui presiune pe cei aleși, să le aduci aminte permanent ce au promis, să le spui ce vrei, să ai inițiativă cetățenească. Dacă tu băltești, o fac și ei.
”Într-o lume ideală, este suficient să plătim taxe și impozite, pentru ca statul prin reprezentanții săi, unii aleși de noi, să-și facă treaba. Lumea asta nu există! În lumea reală, dacă vrem să fie bine, trebuie să ne implicăm. Asta înseamnă să ne informăm, să “pierdem” timp citind presă, dar și rapoarte de activitate ale aleșilor locali, declarații de avere și așa mai departe. O să spuneți că presa ține cu ei și eu vă spun că, chiar dacă 90% din presă ar fi pozitivă sau neutră, întotdeauna există și acea 10% critică. Dar, trebuie să faceți un efort să o căutați. Iar, cei care aveți timp, crez, dorință, poate vă implicați și în politică”, mai spune mesajul.