PRESIUNI: Ruşeţ a început evacuarea sindicatelor din sedii
Sindicatele acuză administraţia CE Oltenia de noi presiuni în mijlocul negocierilor pentru Contractul Colectiv de Muncă (CCM). Sindicaliştii au fost înştiinţaţi ieri să părăsească sediile în care îşi desfăşoară activitatea în unităţile miniere ale companiei. Adrian Marciuc spune că directorul Ion Ruşeţ, fost lider sindical, vrea să se răzbune şi că vrea sediul sindicatului său pentru a înfiinţa un Departament de relaţii cu comunitatea. Liderii sindicali spun că nu pleacă din actualele sedii.
Administraţia CE Oltenia a trimis ieri o adresă sindicatului condus de Adrian Marciuc prin care l-a informat că trebuie să predea sediul organizaţiei din Mătăsari chiar de astăzi. Acolo îşi desfăşoară activitatea şi Federaţia „Univers”. Adrian Marciuc spune că în spatele acestei acţiuni este Ion Ruşeţ care vrea să preia sediul abuziv. Este vorba de aceeaşi clădire pe care a folosit-o şi Ruşeţ când era lider sindical în Turceni. Acum, fostul coleg al lui Marciuc spune că vrea să-şi facă acolo Departament de relaţii cu comunitatea. „Există protocoale şi cu federaţia, şi cu sindicatul meu. Ruşeţ vrea să ne scoată şi să-şi facă el departament. Să nu uite că i-am ţinut aici şi cabinet parlamentar, şi toate cele. E un nesimţit. Asta numai ca să se răzbune. Ruşeţ se răzbună pe sindicatele care i-au dat să mănânce. Vrea să ne scoată ca pe Condescu. O dată cu cotizaţia, acum cu spaţiul şi tot aşa. Dar cine crede el că pleacă? E treaba de negocieri, ne arată pisica“, a spus Marciuc.
Acesta nu ar fi primul sindicat dat afară din sediu la presiunea administraţiei. Aşa s-a întâmplat şi cu sediul Federaţiei Naţionale Mine Energie din centrul municipiului Târgu Jiu. Pentru că liderii refuzau să plece de acolo, conducerea a tăiat energia electrică şi căldura.
Ce spune Ruşeţ
Ion Ruşeţ a spus că unul dintre motivele pentru care administraţia a notificat sindicatul lui Mariciuc să elibereze spaţiul este faptul că ieri, 19 februarie, a expirat Contractul Colectiv de Muncă, precizând că astfel nici protocoalele încheiate cu sindicatele nu mai sunt valabile. „Nu îi iau eu sediul. Este într-adevăr o comunicare din partea administraţiei pentru a preda spaţiul din următoarele considerente: pe de o parte există necesitatea să se desfăşoare activitatea unei entităţi a executivului CEO acolo, pe de o parte sindicatul Mine Energie Jilţ Turceni mai are trei sedii, tot aşa de impunătoare la Jilţ Sud, Jilţ Nord şi Tehomir şi, nu în ultimul rând, de joi nu mai avem contract în vigoare, deci nu mai există obligaţia de a da sediu organizaţiilor sindicale. Protocolul nu mai este valabil. S-a luat decizia ca pentru un eventual spaţiu pentru toate federaţiile semnatare să se dea în aceeaşi locaţie. Ori în zona Motru, ori în zona Mătăsari sau la actualul sediu al Resurselor Umane la Târgu Jiu, pentru că o parte din personal se mută la sediul central”, a spus Ion Ruşeţ.