Sindicatele din CE Oltenia au declanşat conflictul de muncă
Sindicatele din Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) vor înştiinţa administraţia Complexului Energetic Oltenia privind declanşarea conflictului de muncă, neacceptând reducerile de venituri. Decizia a fost luată în organele colective, după şedinţa comisiei de negociere a Contractului Colectiv de Muncă de la nivelul societăţii. Ultimele propuneri ale administraţiei sunt: 2.000 de concedieri cu două salarii compensatorii, plus 1.000 de externalizaţi la Berbeşti, înjumătăţirea primei de vacanţă, eliminarea cotei de combustibil, eliminarea biletelor de odihnă şi tratament, o lună de şomaj tehnic şi reducerea zilelor suplimentare de concediu de la 9 la 3 zile. Tot ieri s-a hotărât să nu fie prelungit cu două luni actualul CCM, care expiră azi, ci doar până pe 28 februarie.
Sindicatele din minerit şi energie protestează astăzi în faţa Diviziei Miniere ca urmare a reducerilor drastice de venituri ale angajaţilor. Toate întâlnirile s-au soldat cu eşecuri, deşi administraţia susţine că oamenii român cu drepturile din 2014. „V-am spus că pot să rămână drepturile din 2014 cu oarecare aproximaţie. Eu am un fond de salarii pe care nu-l pot depăşi, 702 milioane de lei“, explica directorul Ciurel la un radio local.
Greva generală, ultima variantă
Drept urmare, FNME a decis declanşarea conflictului de muncă, a confirmat liderul sindical Constantin Mitrescu. O decizie în acest sens nu a fost luată în cazul Federaţiei Univers, unde este nevoie de votul a 50 plus unu din sindicate afiliate la federaţie. Nu sunt de acord sindicatele conduse de Eugen Iovan sau Gabriel Căldăruşe. Potrivit Legii 62, conflictul de muncă poate fi declanşat dacă angajatorul sau organizaţia patronală nu acceptă revendicările formulate de angajaţi. După o corespondenţă cu administraţia pe acest subiect, în care se aduc la cunoştinţă revendicările şi ce acceptă sau nu conducerea, urmează perioade de conciliere, mediere şi arbitraj.
În perioada de conciliere, la şedinţele de negociere trebuie să fie prezenţi şi delegaţi ai organizaţiei patronale, ai Ministerului Muncii şi ai Inspectoratului teritorial de muncă. Arbitrajul şi medierea sunt facultative şi se fac înainte de declanşarea grevei generale. Sindicatele au dat deja drumul la tabele pentru strângerea de semnături pentru grevă generală.
Ciurel crede că e bine fără CCM
Directorul general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, doreşte să semneze acorduri cu fiecare sindicat în parte. Acesta susţine că aceste acorduri ar fi autentificate la notar şi admite că ar putea duce la situaţii în care membrii unui sindicat au alte drepturi faţă de salariaţii din altă organizaţie sindicală. Directorul susţine că nu este neapărată nevoie de un CCM pentru că sunt multe companii care funcţionează foarte bine şi fără. „Sunt multe companii mari şi foarte mari care nu au CCM şi funcţionează foarte bine. Nu se face gaură în cer dacă nu semnăm. (...) Administraţia va fi în stare să asigure venituri decente, similare anului trecut şi fără CCM. Există posibilităţi în lege, acele acorduri pe care le putem duce la notariat, să funcţionăm pe bază de acord cu fiecare sindicat în parte, aşa cum ne înţelegem cu fiecare sindicat în parte. Şi e posibil să vedem chiar condiţii diferite de drepturi în funcţie de acordul pe care îl semnăm cu fiecare sindicat“, a spus acesta la Radio Infinit, dezinformând din nou, pentru că legea nu îi permite să discrimineze salariaţii în funcţie de apartenenţa la un sindicat sau altul.
Laurenţiu Ciurel a mai spus că discuţiile vor mai continua până pe 28 februarie, când trebuie să trimită bugetul spre aprobare la Guvern. „De la data expirării contractului este deschisă calea înregistrării unui conflict de muncă şi ne pregătim şi pentru acest lucru“, a mai adăugat Ciurel. Pe 19 februarie contractul angajaţilor expiră, iar conducerea susţine că nu mai are suport legal pentru a acorda transport gratuit, masă caldă, tichete sau prime. Azi, minerii şi energeticienii vor protesta în faţa Diviziei Miniere.