Minerii şi energeticienii strâng bani să-l dea afară pe Ciurel
Mii de mineri şi energeticieni au protestat ieri, la Târgu Jiu, pentru a treia oară în această lună. Mulţimea a acceptat propunerea unui lider sindical, de a strânge de la fiecare salariat câte 6 euro pentru a aduna 100.000 de euro cât au auzit că trebuie să plătească unitatea dacă Laurenţiu Ciurel, directorul CE Oltenia, este demis înainte de expirarea mandatului.
Conducerea propune 3.000 de concedieri cu două salarii compensatorii, înjumătăţirea primei de vacanţă, tăierea cotei de combustibil, eliminarea biletelor de odihnă şi tratament, o lună de şomaj tehnic şi reducerea zilelor suplimentare de concediu. Sindicaliştii nu acceptă şi sunt dispuşi să mai facă un miting şi săptămâna viitoare. Adrian Marciuc, prim-vicepreşedintele Federaţiei „Univers“, a spus că în comisia de negociere şefii au făcut mişto de angajaţi. „În comisia de negociere, cei din administraţie făceau pariu că nu vom fi o mie de oameni. Aţi venit aici pentru drepturile dumneavoastră. Am văzut aici oameni şi de la sindicatele de la care liderii au anunţat că nu mai vin. Oameni care nu au ascultat de liderii lor şi au venit în piaţă”.
Acuză administraţia de minciună
În discursurile lor, liderii de sindicat au vorbit şi despre soluţia pe care au identificat-o pentru a scăpa de directorul Laurenţiu Ciurel. Secretarul sindicatului de la Jilţ, Petre Mămăligă, le-a propus oamenilor să facă o chetă pentru a-l plăti pe Laurenţiu Ciurel să plece. El le-a vorbit oamenilor de clauza de 100 de mii de euro, despre care se aude că ar trebui să o primească directorul dacă ar fi dat afară. „Suntem 18.500 de angajaţi. Spune că are în contract o clauză de 100 de mii de euro. Am o propunere. Să facem o donaţie de câte 6 euro, de la toţi angajaţii, să-i plătim mandatul şi să-l trimitem la plimbare“, a strigat acesta la microfon. Omenii au strigat cu putere „Jos Ciurel“. Minerii şi energeticienii sunt şi mai supăraţi pe conducere după ce a publicat pe site salariile lor. Oamenii susţin că sumele publicate de companie sunt mai mari faţă de cât încasează ei. „Mint. Noi nu luăm banii ăia în mână. Eu am 1500 de lei salariu. Şi nu numai eu, şi colegii mei şi ei scriu acolo că suntem nu ştiu câte mii cu salarii de peste 2000 de lei“, a explicat un bărbat din mulţime. Spre finalul protestului, microfonul a fost preluat de un angajat aflat la miting. Mihai Nanu, sudor la cariera Poiana, le-a cerut liderilor să nu semneze noul Contract Colectiv de Muncă dacă se pierde un singur leu la salariu.
„DNA, DNA, când ajungi la şandrama“
Dan Pârvulescu, preşedintele minerilor de la Peşteana, a întrebat mulţimea: „Cine e primul vinovat pentru situaţia în care a ajuns complexul?“. „Ciurel!”, răspunde piaţa. „Cine e vinovat de legile din energie, care ne-au adus aici. Noi sau Ponta? „Jos Ponta!”, strigă piaţa. Pentru prima dată de la începerea protestelor, liderii sindicali lansează acuzaţii şi la adresa prefectului Alin Văcaru, reprezentantul guvernului în teritoriu. A venit şi rândul lui Ion Călinoiu să fie huiduit de mulţime. Doru Crăete, lider sindical, a râs din nou de greşelile de exprimare ale preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj. El aminteşte că i-a zis de două ori Fonta lui Ponta. „Călinoiu lasă-ne, ia-ţi acasă vicele“, strigă oamenii la îndemnul lui Crăete. Un alt sindicalist, Petre Mămăligă, a explicat de protestul lor ar putea fi unul politic, aşa cum a acuzat Ciurel. „Ne-au acuzat că protestul nostru este unul politic. Noi protestăm împotriva unei conduceri care a fost impusă politic”. Minerii şi energeticienii au strigat „DNA, DNA, când ajungi la şandrama“! Minerii îl ironizează pe Ponta, care a spus în campanie că el a salvat şandramaua de la închidere, vorbind de Complexul Oltenia. „Jos Ponta, jos, că eşti mincinos“, au mai strigat oamenii.
„Trădătorii“
Şi pentru că mai mulţi lideri sindicali au renunţat la proteste, Marin Golea, lider sindical în bazinul Rovinari, a vorbit de unitatea de care trebuie să dea dovadă salariaţii CE Oltenia. „Spune că e deranjant pentru familia lui să strigăm Jos Ciurel! Dar pentru familiile noastre cum e dacă ne taie salariile? Până acum am cerut doar să nu ni se taie salariile, să rămână ca anul trecut, dar din cauza comportamentului administraţiei vom negocia mai dur. Vrem bani în plus”. Constantin Mitrescu, preşedintele Sindicatului Energia Rovinari, le-a cerut salariaţilor să nu mai rămână în sindicatul administraţiei – SMEO. El a vorbit şi despre liderii care şi-au îndemnat salariaţii să nu participe la miting. Piaţa a strigat: „Trădătorii“! Constantin Creţan, lider sindical, a vorbit şi el despre trădători şi chiar a început să facă prezenţa sindicatelor. Acolo unde liderii au lipsit, piaţa a reacţionat cu „Huoo!”. Nu l-a uitat pe Ion Ruşeţ. „Vreau să vă vorbesc de un derbedeu şi o lichea. Din cauza notelor informative ale lui Ruşeţ, eu am ajuns la închisoare (n.r. – pentru participarea la mineriada din 1999), iar el a ajuns colonel”, a mai spus Creţan. Un discurs dur a avut preşedintele Sindicatului de la Roşiuţa, Nelu Roşca. E a rugat minerii să strige „din tot sufletul jos Ciurel“ şi a făcut apel la politicieni:„ Nu-l mai susţineţi pe Ciurel, ascultaţi ce spune piaţa. Jos Ciurel! Să se audă până la Bucureşti“, a strigat acesta la microfon.