Preotul Barză a ținut Liturghia în sufragerie: Dracul a îmbătrânit!

Apele continuă să fie tulburi în cazul preotului care se judecă cu Protoieria din Târgu Jiu. Părintele Cosmin Barză a ținut Liturghia de duminică acasă la el. Afară era prea frig așa că a invitat credincioșii să-i treacă pragul și a făcut slujba în sufragerie. În replică, Mitropolia transmite că preotul ar fi denigrat Biserica pe Facebook și în presă.

Nici la mai bine de o jumătate de an de când a fost suspendat, preotul spune că nu știe de ce a fost îndepărtat. Din senin, spune el, a fost anunțat că este suspendat. A fost invocat faptul că este divorțat, dar spune că despărțirea de nevastă e de șapte ani. “Sunt şapte ani de când eu nu am soţie pentru că ea aşa a hotărât. Mitropolitul nu mi-a zis niciodată de această despărţire. El, niciodată, nu m-a acuzat. Mi-a spus: Vezi-ţi de treabă, părinte, că ai o fată de crescut. Preotul trebuie să fie bărbat al unei singure femei. Eu chiar dacă sunt divorţat, nu m-am recăsătorit”, a spus preotul Cosmin Barză.

În continuare, preotul susține că este victima unui abuz: „Consider că este un abuz ce s-a întâmplat în cazul meu. Nu aș fi un caz unic, ei au experiență în domeniu, știți, dracul a îmbătrânit foarte tare și face răutăți peste aștepările noastre. Nu pot ei să pună monopol pe tot”.

Ba chiar i s-ar fi sugerat să-și ceară iertare ca să aibă șanse să revină în Biserică. „S-a încheiat cu BOR, nu eu am ales, ei au hotărât așa, mi-au spus că dacă îmi voi cere iertare față de ei, pentru că i-am denigrat... nu aș face altceva decât să îi pun într-o lumina bună pe ei și să mă prezinte în față oamenilor că pe un om instabil, le-ar veni mănușă asta. Am acoperire juridică pentru că, în faţa statului, trebuie să ai o acoperire juridică. Aparţinem unei asociaţii Credinţa Străbună care ne dă dreptul de a sluji şi recunoaştere”, a mai spus preotul Cosmin Barză.

În replică, Mitropolia Olteniei spune că divorțul ar fi principalul motiv al înlăturării, dar nu singurul. „Preotul divorţat nu mai poate să slujească din considerente canonice într-o parohie. Nu poate să fie un exemplu pentru comunitate. Există motive de neascultare prin declarațiile pe care le-a făcut, și pe Facebook  au denigrat biserica în contextul mediatic online. Poți să aduci sminteală oamenilor care te cred pe cuvânt”, a reacționat Ioniță Apostolache, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Olteniei.

Astăzi, un preot din Dolj s-a solidarizat cu preotul din Târgu Jiu. Gabriel Vlad a plecat din Biserica Ortodoxă în 2017 și se plânge și el de abuzuri. Şi el s-a judecat ani buni cu Mitropolia Olteniei şi a avut câştig de cauză. “Mă urmăreau peste tot. Eram urmărit de securitatea BOR, securitatea fiind preoţii”, a spus acesta.

Părintele Barză spune că își dorește să construiască o nouă biserică în cartierul Primăverii, unde, de altfel, a mai ridicat una în urmă cu zece ani. De aici a fost îndepărtat. El este în proces cu Protoieria pentru această biserică și l-a câștigat în primă fază.

În tot acest timp, la bisericuța din lemn din Primăverii a fost desemnat un alt preot care a ținut duminică prima slujbă fără vreun scandal. Cu toate acestea, sunt mulți oameni care spun că nu-l vor primi pe noul preot în casă când va merge cu Crăciunul ori cu Boboteaza și au făcut solicitare scrisă că se solidarizează cu părintele Cosmin Barză și că pe el îl vor să le treacă pragul de sărbători. În jur de 40 de oameni au participat la slujba pe care acesta din urmă a susținut-o în propria casă.

Galerie foto



Vizualizări: 4,031

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: