PREMIERĂ: Ştefan Popescu va cânta la naiul gigant
Maestrul Ştefan Popescu va prezenta gorjenilor cel mai mare nai din lume la spectacolul ce va fi organizat în data de 22 mai, cu prilejul Zilelor Municipiului Târgu Jiu. Artistul va interpreta o doină, la naiul de 2 metri, confecţionat din 53 de tuburi. Ştefan Popescu vrea să intre în Cartea Recordurilor cu naiul gigant, asta după ce a inventat digifonful şi a transformat în instrumente muzicale obiecte precum lingura, sticla de ţuică, solniţa, nuca sau morcovul.
Ştefan Popescu, directorul adjunct al Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu, este profesor doctor în instrumente muzicale. După ce în urmă cu câţiva ani a făcut furori la „Românii au talent” cântând la digifonf, acum Ştefan Popescu vrea să intre în Cartea Recordurilor cu naiul său de aproape 2 metri. Confecţionarea acestui nai a durat cam trei ani deoarece tuburile au fost foarte greu de găsit. „Naiul este din bambus, are 53 de tuburi şi a fost confecţionat în România. Am reuşit să-l acordez şi voi cânta pentru prima dată la el în cadrul spectacolului organizat de Zilele Municipiului Târgu Jiu. Voi interpreta o doină din repertoriul instrumental, după care voi continua cu celelalte instrumente şi pseudoinstrumente, creaţiile mele”, declarat Ştefan Popescu. Acesta ştie să cânte la aproximativ 40 de instrumente, atât clasice, cât şi neconvenţionale. Maestrul îşi doreşte să intre în Cartea Recordurilor, mai ales că naiul gigant îşi va demonstra utilitatea peste câteva zile.
Vrea să formeze noi generaţii de naişti
De-a lungul celor peste 40 de ani de activitate la Şcoala Populară de Artă, maestrul Ştefan Popescu a dat muzicii populare româneşti foarte mulţi instrumentişti profesionişti. Printre foştii elevi ai lui Ştefan Popescu, se numără: Laviniu Păducel, naistul de la Doina Gorjului; Dumitru Pasăre, profesor la Liceul de Muzică; Andreea Aniniş şi Andreea Saragea, care urmează Conservatorul, precum şi instructorii Daniel Şoşoi şi Nicuşor Tudorescu. „După 41 de ani de predare în cadrul Şcolii Populare de Artă îmi doresc să mai formez noi generaţii de naişti, alături de fiul meu Ciprian, care la rândul său este şi el profesor de 17 ani la Şcoala Populară de Artă. Am o mulţumire sufletească atunci când văd că foştii mei elevi au devenit instrumentişti de valoare”, a mai precizat Ştefan Popescu.