Prejudiciul pe contractul de cărbune, estimat la 8,4 de milioane de lei

Inspectorii Curţii de Conturi estimează o pierdere de 8.4 de milioane de lei la CE Oltenia după contractul pentru livrarea a 1, 2 milioane de tone de cărbune la sârbi, prin firma BVA Coal SRL Constanţa. În plus, s-a constatat că administraţia CE Oltenia a păsuit firma de apartament, care nu a depus garanţia de bună execuţie de 780.000 de euro, potrivit contractului. În mod normal, acesta era motiv de reziliere a înţelegerii, dar compania a făcut un Act Adiţional prin care acceptă şi bilete la ordin în locul unei scrisori de garanţie bancară. Conducerea şi-a asumat vina privind neconstituirea garanţiei, nu şi estimarea unor pierderi de 8,4 de milioane de lei. Reamintim că ministrul Andrei Gerea a declarat acum două zile că rezultatul verificării făcute la CE Oltenia a ajuns la DIICOT „pentru analiză şi decizie“.

Surse din cadrul Curţii de Conturi au oferit ziarului Pandurul informaţii din raportul instituţiei pe contractul de cărbune făcut la CE Oltenia la începutul anului, inspectorii calculând un prejudiciu de milioane de lei prin contractul cu BVA Coal SRL. Inspectorii Curţii de Conturi notează în raportul lor că după verificarea documentelor au constatat că CEO a încheiat contractul de livrare de cărbune cu 13 euro, adică 58 lei/tonă, dar că la data semnării, 9 decembrie 2014, preţul era sub costul de producţie realizat pe primele 11 luni din 2014, adică de 65 lei/tonă. „Având în vedere costul unitar de 65,22 lei/tonă, realizat cumulat pe 11 luni, care se calculase la data încheierii contractului şi preţul de 13 euro/to, adică 58,175 lei/tonă, calculat la cursul de 4,4750 lei/euro la data încheierii contractului, respectiv la 19 decembrie 2014, rezultă ca societatea a încheiat contractul în condiţiile în care ar rezulta o pierdere de 7,045 lei/tonă, respectiv o pierdere totală estimată de 84.540.000 lei“, se arată în raportul Curţii de Conturi. De asemenea, se constată că CEO nu a ţinut cont de cheltuielile suplimentare pentru a aduce lignitul la granulaţia de 0-60 mm dorită de cumpărător. Complexul a cheltuit cel puţin 200.000 de lei, suma apărând într-o licitaţie la Cariera Roşiuţa, pentru adaptarea unui concasor care să mărunţească lignitul de la 120 mm la 60 de mm. Privitor la estimarea prejudiciului, acesta pare că a fost calculat eronat rezultand de fapt 8 milioane de lei. 

Câteva detalii despre contract

În urma unei negocieri din 12 decembrie 2014, CEO a bătut palma cu BVA Coal SRL Constanţa pentru preţul de 13 euro pe tonă, asociaţia dintre Doo Vukovic 1967 şi TPSUT Mehedinţi oferind 12,2 euro. Pe 19 decembrie, CEO a semnat un contract de livrare de cărbune cu BVA Coal SRL Constanţa pe 6 luni, cu 13 euro pe tonă, valoarea fiind de 15.600.000 de euro. În Serbia se semnase în noiembrie un contract pentru 2 milioane de tone de cărbune de către asocierea de firme Virom Group din Beograd, DMB Transport Ltd. Ruma şi BVA COAL SRL din Constanţa, la un preţ de 35,7 euro pe tonă. Potrivit contractului, preţul cărbunelui este franco depozit furnizor, adică toate cheltuielile până la depozitul clientului sunt suportate de furnizor. Pe 21 noiembrie, Directoratul a aprobat o hotărâre prin care a stabilit că preţul minim de vânzare a tonei de cărbune va fi 12 euro. Preţul fusese calculat pentru carierele Lupoaia, Roşiuţa şi Husnicioara, cele care urmau să livreze la sârbi, pe primele 10 luni. Practic, societatea calcula un eventual profit sau o pierdere la nivelul acestor cariere şi nu pe toată compania. În răspunsul la o cerere de informaţii făcută în aprilie de Pandurul, compania susţine că a livrat la sârbi 400.000 de tone de cărbune şi are un profit de 500 de mii de euro.

Contractul e bun dacă pleacă 3.000 de oameni

Conducerea companiei a încercat să se apere în faţa inspectorilor spunând că în ianuarie 2015, când a început livrarea, costul pe tonă a fost de 50,43 de lei, au livrat 116.557 de tone şi au înregistrat un profit de 926.841 lei. Directorul general Laurenţiu Ciurel, a susţinut că a încheiat contractul în aceste condiţii pentru că ştia că în 2015 va reduce personalul cu 3.000 de oameni şi că asta i-ar aduce costuri mai mici. Dar, la momentul încheierii contractului costul de vânzare era sub costul de producţie, a constatat Curtea de Conturi. Ciurel mai spune că garanţia obţinerii unui cost mic este prelungirea contractului, însă la acest moment este suspendat pentru că firma din Constanţa nu a mai cumpărat cărbune, deşi ar fi trebuit să livreze până în iunie. De asemenea, CEO ar fi trebuit să livreze 1, 2 milioane de tone de cărbune ori compania a comunicat presei că a livrat circa 400.000 de tone. „Garanţia obţinerii acestui cost este chiar acest contract care, daca s-ar prelungi pe tot parcursul anului, aşa cum s-a exprimat partea sârbă, ar da certitudinea obţinerii unor costuri mici. Dovada sunt cele doua luni din anul 2015, ianuarie si februarie cu costuri de sub 52 RON/tona, respectiv in luna ianuarie costul de producţie obţinut la nivel de SDM a fost de 50,43 lei/tonă, iar din estimările pentru luna februarie costul de producţie nu va fi diferit cu mult faţă de acesta. În plus există şi o altă certitudine a scăderii costului pe tona de cărbune, datorită scăderii cheltuielilor cu munca vie cu circa 3.000 de salariaţi (1100 au fost deja externalizaţi odată cu trecerea UMC Berbeşti către CET Govora S.A.), circa 2000 urmând sa fie disponibilizaţi începând cu 01.06.2015“, le-a spus Ciurel inspectorilor. Practic, la momentul încheierii contractului costul de producţie era mult peste costul de vânzare către BVA Coal SRL dar conducerea susţine că în anul următor va da afară 3.000 de oameni şi atunci preţul va fi bun! Explicaţia nu a ţinut, iar Curtea de Conturi spune că profitul va fi calculat la finalul contractului, nu pe bucăţele. Contractul este suspendat şi potrivit afirmaţiilor publice făcute de directorul Ciurel, la finalul lunii mai va afla dacă va continua sau nu. După acest termen, probabil va fi un nou control pentru a determina profitabilitatea acestui contract.

Ce spun ceilalţi directori

Directorul Diviziei Miniere, Daniel Antonie, le-a spus inspectorilor că 12 euro era media costului pe carierele Husnicioara, Lupoaia şi Roşiua. În plus, el zice că dacă stătea în depozite cărbunele se degrada şi exista riscul autoaprinderii. De asemenea, CEO pierduse deja contractele cu Oradea, CET Braşov, CET Arad, unde livra 1,5 - 2 milioane tone/an şi situaţia era dificilă. Şi el a calculat profitul în funcţie de concedierile pe care le negau în cor în 2014. „Ţinând cont că la întocmirea BVC pentru anul 2015 s-a avut în vedere externalizarea UMC Berbeşti către S.C. CET Govora (cca 1100 persoane) precum şi disponibilizarea a 2.000 de persoane s-a estimat că preţul de producţie pe tona de lignit extras la nivel de SDM pentru anul 2015 se va situa sub 11 euro/tonă. Acest fapt se poate observa şi din rezultatele obţinute pentru primele două luni ale anului 2015 unde şi luna ianuarie preţul de producţie obţinut la nivel de SDM a fost de 50,43 lei/tonă, iar din estimările pentru luna februarie preţul de producţie nu va diferii foarte mult de acesta“, a susţinut Antonie. Costul mai mic obţinut de companie pe primele 2 luni este deci, motivat prin transferul celor o mie de persoane de la CEO la CET Govora. Ori aceştia au primit salarii de la CEO şi au produs cheltuieli până în martie. Iar cei două mii de oameni încasează şi acum salariu, până în iunie. Astfel s-ar putea vorbi de o reducere a costurilor datorată diminuării personalului abia din iunie- iulie. Directorii Ion Petroniu şi Aurel Medinţu au avut acelaşi punct de vedere vorbind despre costurile mici obţinute în ianuarie.

Act Adiţional pentru a evita rezilierea

Echipa de control a Curţii de Conturi a mai constatat că nu a fost respectată o prevedere esenţială din contract, ceea ce ar fi putut duce la reziliere, nefiind constituită garanţia de bună execuţie de către BVA Coal, în cuantum de 780 de mii de euro, Garanţia trebuia depusă în 15 zile de la înregistrarea contractului cu CEO, ori la momentul controlului nu fusese depusă. Ulterior a fost semnat un Act Adiţional la contract, pe data de 26 ianuarie 2015 prin care spune că termenul maxim de depunere a garanţiei de buna execuţie este de 15 zile lucrătoare de la data de 14 ianuarie 2015!! Valoarea garanţiei de bună execuţie ce trebuia constituită până cel târziu 5 februarie 2015 este de 3,4 milioane de lei. Aşadar, CEO a livrat cărbune energetic fără a urmări constituirea garanţiei de buna execuţie si fără a rezilia contractul având în vedere neconstituirea garanţiei de către cumpărător. Sorin Bălăcescu, şef de la vânzări, a fost acuzat de inspectori că nu a urmărit respectarea clauzelor contractuale. El le-a spus inspectorilor că după 4 februarie, dată până la care trebuia depusă garanţia de către BVA Coal SRL, a informat în scris BVA Coal că pentru nedepunerea garanţiei de bună execuţie vor aplica prevederile din contract şi pot sista livrările. Firma a răspuns printr-o adresă înregistrată la Divizia Minieră pe 18 februarie. După această dată, Bălăcescu nu a mai semnat nicio adresă de reluare a livrărilor. Dacă lucrurile rămâneau aşa, atunci însemna că CEO nu a mai dădea cărbune din februarie. În schimb, în timpul controlului a fost încheiat Actul adiţional nr. 2, înregistrat în data de 13 martie 2015, referitor la garanţia de buna execuţie, care se poate constitui după această modificare şi prin bilete la ordin. Ulterior au fost emise 8 bilete la ordin in valoare totală de 3,4 milioane de lei, 7 în valoare de 443.600 lei şi unul în valoare de 354.880 lei.

Vizualizări: 251

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: