Prefectul devine demnitar, directorii rămân funcționari

Funcţia prefectului si subprefectului devine funcție de demnitate publică, arată un proiect al Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene. Statutul juridic al conducătorilor serviciilor publice deconcentrate rămâne neschimbat, aceștia continuând să aibă fie statut de funcționar public, fie statut de personal angajat cu contract individual de muncă, mai arată sursa citată.

Până acum prefecții și subprefecții erau înalți funcționari publici și nu puteau avea funcții politice. În general, în funcții au fost numiți politicieni care au demisionat formal din partidele din care făceau parte.

 EXTRAS DIN PROIECT 

 Statutul prefectului și al subprefectului

Art. 89(c2) Funcțiile de prefect și de subprefect sunt funcții de demnitate publică, asimilate din punct de vedere al drepturilor și obligațiilor cu funcțiile de secretar de stat, respectiv de subsecretar de stat.

Numirea şi eliberarea din funcţie a conducătorilor serviciilor publice deconcentrate

  Art. 120 (c34)

(1)      Conducătorii serviciilor publice deconcentrate sunt numiţi şi eliberaţi din funcţie prin ordin al conducerii ministerului de resort, respectiv al organului de specialitate al administraţiei publice centrale competente.

(2)      Numirea, modificarea, suspendarea sau încetarea raporturilor de serviciu sau de muncă, după caz, ale conducătorilor serviciilor publice deconcentrate se comunică prefectului județului în care serviciul public deconcentrat este organizat sau are sediul ori prefectului municipiului București, după caz, în termen de 15 de zile de la intervenirea acestora.

(3)      Celelalte funcţii de conducere şi funcţiile de execuţie din cadrul serviciilor publice deconcentrate sunt supuse prevederilor Părţii a VI-a din prezentul Cod.

"După cum se observă în art. 120 alin.(1), acest conducător de instituţie deconcentrată are fie raport de serviciu (funcţionar public), fie contract de muncă (personal contractual). Numirea lui este făcută de ministru de resort iar pentru cei din subordinea acestui director se aplică alin.(3), adică pentru subordonaţi semnează directorul de serviciu deconcentrat", arată un comunicat al ministerului.

Vizualizări: 2,270

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: