Consilierii PSD-ALDE-PSRo nu vor gunoaie din alte județe la Târgu Jiu
“Avem pretenția să fim informați și consultați și atunci când gunoaiele din alte localități ajung să fie depozitate în orașul nostru”, se arată într-un comunicat semnat de consilierii locali PSD-ALDE-PSRo din Târgu Jiu. Reacția vine după ce șeful de la Polaris, Luis Popa, a spus că există riscul să crească tarifele sau să lase gunoaiele neridicate, după decizia prin care Consiliul Local Târgu Jiu a stabilit că este nevoie de acordul aleșilor pentru a fi depozitate deșeuri din alte județe.
Consilierii locali care formează majoritatea la Târgu Jiu au venit cu propunerea în ședința din această lună, la rubrica Diverse, fără o analiză în comisiile de specialitate și fără aviz de legalitate de la departamentul juridic. Șeful de la Polaris, Luis Popa, a aflat despre proiect cu puțin timp înainte de a fi adoptat.
Polaris gestionează singurul depozit ecologic de deșeuri din județul Gorj. Acesta se află la Târgu Jiu și aici pot fi aduse deșeuri din întreg județul. De câteva luni, și Alba Iulia aduce deșeurile aici, pentru că depozitul din județul lor nu este finalizat. Consilierii au decis brusc că nu mai vor deșeuri din alte județe. La mijloc ar putea fi un substrat politic, în sensul că Luis Popa, membru PSD, a început să ridice pretenții la unele funcții, ceea ce ar putea deranja tabăra lui Aurel Popescu. Pe de altă parte, primarul de la Alba Iulia este liberal și a fost un susținător al lui Marcel Romanescu în campanie.
Luis Popa: Sper să nu fie o răzbunare asupra mea
Șeful de la Polaris are semnale că la mijloc ar putea fi o răzbunare politică: “Sper să nu fie o răzbunare asupra mea, totuşi, am fost şi eu în campanii, am muncit. Vreau să am o discuţie clară cu preşedinţii partidului şi cu colegii consilieri să-mi explice clar de ce s-a procedat în aşa mod. În ultimele două zile am primit şi eu anumite semnale care sper să nu fie adevărate. Că ar avea ceva inclusiv cu mine, că am avut acele ieşiri înainte de campanie. Domnul Lădaru vorbeşte de reziliere, un contract de concesiune nu se reziliază aşa uşor, sunt acolo nişte clauze, drepturi, obligaţii. Am concesionat până în anul 2027. Domnul Lădaru nici n-a citit contractul, sunt o mulţime de obligaţii, o parte din ele neonorate”, a declarat Luis Popa, şeful Polaris M Holding.
Consilierii care au luat hotărârea au explicat într-un comunicat de i-a determinat: “Considerăm că trebuie să știm care este cantitatea de deșeuri care este depozitată și pentru ce perioadă. Nu dorim ca autorități publice din alte județe să considere, că având această alternativă de a folosi groapa de gunoi de la Târgu Jiu, nu trebuie să urgenteze înființarea uneia pe raza lor de administrare”.
“O astfel de hotărâre se va întoarce împotriva populaţiei”
Luis Popa susține că măsura poate afecta chiar locuitorii din Târgu Jiu. Polaris are de recuperat sume uriașe de la asociațiile de proprietari, dar nu a sistat ridicarea deșeurilor, pentru că își completa veniturile cu banii de la Alba Iulia. Acum există riscul să nu mai ridice deșeurile ori să mărească tarifele, spune Luis Popa: „Asociațiile din municipiul Târgu Jiu au să plătească către firma de salubrizare 2,5 milioane lei, bani pe care noi îi avem de recuperat. Odată că ni se blochează activitatea pe depozit și odată aceste datorii. La un moment dat poate vom fi nevoiți, cum s-a întâmplat la Mangalia sau Teleorman, să nu mai ridicăm deșeurile de la blocuri. Atunci, o astfel de hotărâre se va întoarce împotriva populației. În momentul când s-a luat această hotărâre nu s-a ținut cont de anumiți factori, eu am știut de această hotărâre în ziua respectivă, la ora 12. În principiu, eu zic că vom contesta această hotărâre, în proporție de 90% o vom contesta după care vom vedea ce avem de făcut să recuperăm cei 2,5 milioane”.
Consilierii nu agreează explicația. “Nu credem că firma care gestionează această activitate va avea de suferit dacă nu primește gunoiul din Alba Iulia, deoarece nu era preconizată această relație comercială atunci când a fost demarată investiția”, arată aceștia.