Povestea profesoarei din Motru, trimisă în șomaj de PNL

Încălcări de legislație, grade de rudenie, greva foamei, control de la minister și ore dispărute și apărute peste noapte. Cam așa se rezolvă lucrurile în învățământul gorjean sub atenta supraveghere a inspectorului general Maria Cochină, numită cu susținerea PNL. Se întâmplă la Colegiul Tehnic din Motru, acolo unde un cadru didactic a obținut o notă bună la titularizare și a cerut un contract de muncă pe o perioadă nedeterminată, dar a primit în schimb șomaj, iar locul a fost ocupat de o altă persoană. Ramona Nibu a fost nevoită să intre de două ori în greva foamei pentru a aduce la Motru Corpul de Control din Ministerul Educație, dar și pentru a se întoarce la catedră.

Ramona Nibu a început să predea la Colegiul Tehnic din Motru în anul 2014 discipline economice. În 2019 a participat la examenul de titularizare, unde a obținut o notă destul de mare.

În baza rezultatului a cerut conform legii de mișcare a cadrelor didactice un contract pe perioada valabilității postului, dar a reușit în felul acesta să rămână șomeră, pentru că între timp orele au dispărut.

”Eu anual aveam un contract individual de muncă încheiat pe o perioadă determinată de un an de zile. Am cerut conform mișcării cadrelor didactice să am un contract pe perioada viabilității postului pe discipline economice. Mi s-a spus de la liceu că nu sunt ore la aceste discipline, am fost la doamna Cochină care mi-a spus că, dacă Liceul din Motru nu scoate orele, ea nu are ce să facă. Domnul inspector adjunct Nicolae Rușeț este soțul directoarei de atunci de la liceul din Motru, Adela Rușeț. Mi s-a comunicat ulterior că orele au fost date la plata cu ora, deși eu cererea am depus-o în luna mai, iar aceste ore se repartizează în luna septembrie în ședință publică. Eu am rămas din 31 august șomeră pentru că mi-a expirat contractul individual de muncă, în schimb a fost angajată o altă persoană pe aceste discipline.”, povestește Ramona Nibu.

Profesoara s-a văzut nevoită atunci să recurgă la un gest extrem pentru a-i fi rezolvată problema. Ramona Nibu a intrat în greva foamei și așa a reușit să aducă la Motru Corpul de Control de la Ministerul Educației. ”După nenumărate sesizări depuse la ISJ Gorj, am plecat la Ministerul Educației pentru a sesiza ilegalitățile de la Gorj, ilegalități făcute de familia Rușet, cu acordul doamnei Cochină. Mi s-a spus o să..., o să.., iar când am văzut că se tărăgănează am intrat în greva foamei. Ministerul Educației a trimis control la Liceul Tehnic din Motru și a stabilit că acele ore pe care doamna Cochină împreună cu domnul inspector Rușet și cu soția directoare la liceul Motru le făcuseră dispărute ca să poată angaja pe altcineva. Pentru că nimeni nu mi-a dat un răspuns clar am intrat din nou în greva foamei și așa a ajuns la Gorj raportul pe data de 24 septembrie, în care se preciza clar că, în termen de 5 zile, ISJ trebuia să demareze cercetarea disciplinară a conducerii liceului și eu să fiu încadrată pe post. Nu s-a respectat nici acest termen, între timp doamna Adela Rușeț și-a dat demisia și în continuare îmi sunt încălcate drepturile”, a povestit profesoara.

Din data de 31 august și până pe 15 octombrie, Ramona Nibu a fost în șomaj, timp în care pe postul ei a fost angajată o altă persoană, care a fost dată afară, dar cu toate astea situația nu a fost rezolvată. ”Cum am spus, eu am cerut să am contract de muncă pe perioada viabilității postului, dar în continuare îmi sunt încălcate drepturile și legislația, pentru că mi s-a făcut un contract de muncă tot pe o perioadă determinată de un an de zile. Persoana care a fost angajată a trebuit să plece pentru că nu s-a încadrat în scenariul celor de la minister și încă cei din conducerea ISJ nu au dispus sancțiuni față de cei care au greșit. Nu știu ce interese sunt, dar o să cer de la ISJ un nou punct de vedere în care să mi se explice de ce se încalcă în continuare legea și drepturile mele”, a mai spus Ramona Nibu.

Profesoara a fost susținută în acest demers de un fost director și cadru didactic de la Liceul Tehnic Motru. care a ieșit la pensie în una septembrie. ”Doamna Nibu este un cadru didactic excepțional. A luat la titularizare peste 8, iar pentru un post este nevoie de minim 7, în plus de asta doamna care a ocupat catedra, soția domnului inspector Cornel Toma, și-a dat demisia și erau ore suficiente pentru doamna Nibu, numai că doamna directoare a dat catedra la plata cu ora pentru a i se pierde urma. Doamna Nibu a acționat în instanță, iar eu sunt martor atât al doamnei Nibu, dar și al metodologiei și al legislației care nu a fost respectată nici de conducerea Liceului Tehnic din Motru, Adela Rușet, în complicitate cu soțul Nicolae Rușeț și doamna Maria Cochină”, susține Valeriu Drulă.

Cazul a fost semnalat marți și în conferința de presă a USR Gorj, de președintele Radu Miruță, căruia i se pare inadmisibil că ISJ Gorj nu ia în seamă nici măcar raportul corpului de control.

Vizualizări: 6,808

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: