Povestea moldoveanului arendaș în Gorj. Lucrează terenurile nemuncite și le dă oamenilor cereale

Un bărbat din Iași a început un proiect ambițios în Gorj, la 600 de kilometri distanță de casă. După mulți ani în care a muncit în afara țării, Costel Hulei a vrut să lucreze în România, în agricultură. A căutat să cumpere o fermă în zona sa, dar nu a găsit. A căutat și terenuri pe care să le ia în arendă și să le muncească și a găsit tocmai în Gorj. A arendat deja câteva sute de hectare din comunele gorjene Bălești și Telești. El lucrează terenurile, iar proprietarii primesc porumb, grâu sau cartofi.

Costel Hulei a început afacerea în urmă cu mai bine de trei ani. A încheiat contracte pentru terenuri care erau nemuncite și de 25 de ani. Cele mai multe erau pline de mărăcini, buruieni și salcâmi crescuți haotic. A investit în utilaje care să-l ajute să curețe terenurile, apoi să le are și să le pregatească pentru cultivare.

A cultivat peste 300 de hectare de teren. Are grâu, cartofi și porumb și vrea să încerce să cultive rapiță și floarea-soarelui. Are încheiate deja 800 de contracte de arendă cu mai mulți proprietari din zonele Bălești și Telești. "La început, a fost foarte greu. Oamenii erau sceptici. În primul rând, că eram moldovean. Nu eram de-ai locului. Apoi că au mai avut terenuri în arendă și nu s-au ales cu mare lucru. Se temeau că vor păți la fel. Noi am vrut să le arătăm că suntem serioși și când au văzut că ne ținem de cuvânt, curățăm terenurile, le muncim și le dăm cota din recoltă au început să vină să ne caute să facem contracte", a spus fermierul.

"Avem o tarla de porumb unde am ieşit la semănat foarte, foarte devreme şi s-a dovedit a fi o idee bună pentru că, mai târziu, precipitaţii n-au mai fost. Avem şi parcele calamitate 60-70%. Pe plus, vom ieși peste doi, trei ani. Acum am reinvestit tot ce am câștigat. Sperăm să obținem prețuri bune la cartofi, la porumb. De terenuri mai avem nevoie. Nu vrem să ne oprim până la 1.000-1.500 de hectare. Atunci va fi, cu adevărat, profitabil", a mai spus Costel Hulei.

La fiecare hectar, oamenii primesc circa 600 de kilograme de cereale. Pe viitor, recompensa ar putea fi mai mare. Oamenii sunt însă foarte mulțumiți. "Eu mă bucur că primesc grâu fără să muncesc. Am luat 200 de kilograme de grâu pentru nimic, degeaba. Am dat terenul în arendă și nici nu a început să-l muncească, dar a zis că ne dă și nouă ceva pentru că se va apuca să cultive și terenul nostru. Au fost foarte serioși și suntem foarte mulțumiți. Vom avea și terenurile muncite și primim și ceva. Noi nu l-am mai arat pe al nostru de patru ani că nu am mai putut să ne ocupăm", a spus Constantin Lăzăroiu, unul dintre proprietarii terenurilor date în arendă.

În comuna Bălești, sunt cele mai multe terenuri arendate. Chiar dacă sunt zone de mărăciniș pentru că unii proprietari preferă să lase pământul nemuncit decât să îl dea în arendă, fermierul a pietruit drumul de tarla cu bani din propriul buzunar pentru a avea acces mai ușor spre terenuri. Nu doar el, ci și restul localnicilor care au terenuri în zonă.

"Era o adevărată junglă în sensul că toate terenurile erau neîngrijite. Nu se mai ştia nimic în zona respectivă. Pe vremuri, când eram copil, era bazinul legumicol al municipiului Târgu Jiu şi municipiului Petroşani. Eram renumiţi cu produsele de zarzavaturi. Acum, cu părere de rău, mulţi s-au retras din lipsa sursei de irigare", a spus primarul din Bălești, Mădălin Ungureanu.

Galerie foto





Vizualizări: 12,089

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: