Popa explică de ce este Spitalul Sadu târât în scandalul Hexi Pharma
Valentin Popa, liderul Sanitas Gorj, crede că nu este întâmplătoare implicarea spitalului de la Sadu în scandalul Hexi Pharma. Într-un interviu acordat la Radio Infinit, Popa nu exclude posibilitatea de a exista interese ascunse în legătură cu acest spital. Liderul Sanitas Gorj a făcut aluzie la perioada în care s-a închis spitalul, aducând în discuţie speculaţiile de la vremea respectivă privind înfiinţarea unui spital privat.
Liderului Sanitas Gorj i se pare suspectă implicarea Spitalului Bumbeşti Jiu în scandalul dezinfectanţii neconformi, achiziţionaţi de la Hexi Pharma. Valentin Popa a dat de înţeles că nu exclude să se dorească un spital privat la Sadu. „Guvernarea PDL a închis spitalul de la Sadu, coincidenţă sau nu spitalul de la Sadu are probleme, dar nu probleme de funcţionare. Acest spital este foarte atractiv din cauză că s-au făcut foarte multe investiţii, are specialişti destul de buni pentru nivelul spitalului şi dacă tot au avut o bubă o dată, de ce n-ar mai avea şi pe a doua. Poate, poate, facem un spital privat la Sadu. În perioada Guvernului Boc s-a şi discutat acest aspect. Se vorbea că se va face un cămin de bătrâni, dar s-a închis fiind plin de aparatură medicală”, a declarat Valentin Popa.
Liderul Sanitas Gorj a vorbit şi despre mafia farmaceutică. „Nu exclud faptul că a fost o mafie generală sau că este, dar spitalele noastre din Gorj, spitalele mijlocii cum sunt spitalele judeţene din ţară nu cred că sunt băgate în mafia de care vorbeam. Dacă Serviciul Român de Informaţii şi dacă alte servicii de informaţie vor duce până la capăt ancheta vor fi mari surprize pentru că mafia farmaceutică e mai mare decât mafia drogurilor. Miza sunt banii, cele 6 miliarde de euro din sistemul medical din România. Posibil să înceapă privatizarea pentru a ciupi din bugetul alocat sănătăţii. O să înceapă să apară spitale private, tehnocraţii noştri au temă de la Bruxelles să încerce să ciupă un pic din bugetul sănătăţii”, a precizat Popa.
Patronul Hexi Pharma, audiat
Patronul firmei Hexi Pharma, Dan Condrea, s-a prezentat marți la sediul Parchetului General pentru a fi audiat în dosarul dezinfectanților din spitale.
La intrare în sediul Parchetului, Dan Condrea nu a dorit să facă nicio declarație.
Procurorii au deschis săptămâna trecută un dosar penal având ca obiect informațiile vehiculate în spațiul public privind dezinfectanții produși de firma Hexi Pharma. Urmărirea penală a fost începută pentru faptă, respectiv infracțiunile de zădărnicire a combaterii bolilor și falsificarea și substituirea de alimente sau alte produse.
Parchetul General a anunțat luni că a făcut o "analiză" împreună cu polițiști și experți ai Institutului Național de Expertiză Criminalistică în dosarul dezinfectanților din spitale, fiind stabilite și ce tipuri de expertize urmează să fie realizate în acest caz. Sâmbăta trecută, anchetatorii au efectuat percheziții la sediul și punctele de lucru ale Hexi Pharma, precum și la 25 de unități sanitare de pe raza a 21 de județe și din municipiul București, de unde au fost ridicate probe și documente. Tot atunci, procurorii au făcut percheziții și la domiciliul lui Dan Condrea.
Serviciul Român de Informații a anunțat că trimis, în ultimii cinci ani, circa 100 de informări despre disfuncționalitățile din sistemul public de sănătate, inclusiv legate de fenomenul infecțiilor nosocomiale intraspitalicești. Informările au conținut și "aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare pentru dezinfectanții utilizați la nivelul unităților spitalicești din țară".