Ponta a renunţat la casa din Gorj! Are buletin de Bucureşti?
Victor Ponta a renunţat la titlul de gorjean, pe care îl avea în buletin din 2006, când a cumpărat o cabană la Baia de Fier. Declaraţia de avere pe care a depus-o în iunie 2015 arată că locuinţa din Gorj a fost donată, premierul având acum patru proprietăţi: două apartamente în Bucureşti şi două case la Cornu. Victor Ponta este urmărit penal într-un dosar instrumentat de DNA, dar a apelat inclusiv la o operaţie la ligamente, făcută în Turcia, pentru a evita audierile. Teoretic, cu voia parlamentarilor Ponta ar fi putut fi pus în situaţia unui arest la domiciliu, iar asta ar fi făcut celebră cabana pe la care a trecut o dată la câţiva ani.
La mijlocul acestei luni premierul Victor Ponta a completat o nouă declarație de avere, una în care menționează că la sfârșitul lui 2014, pe 19 decembrie, chiar înainte de sărbătorile de iarnă, a donat casa de vacanță pe care o avea la Baia de Fier și pe care oricum o vizita extrem de rar. Curios este însă că persoana către care a fost făcută donația respectivă are identitatea protejată, opinia publică neputând să afle către cine a înstrăinat premierul imobilul respectiv. La sfârșitul lunii mai Ponta a mai făcut o tranzacție imobiliară, dar în București, unde a vândut cele 2 apartamente pe care le avea la prețul de 75.000 de euro fiecare, cumpărătorul sau cumpărătorii având, de asemenea, identitatea protejată în declarația de avere. De remarcat ar fi și că vânzarea apartamentelor s-a produs la circa două săptămâni după condamnarea lui Liviu Dragnea în dosarul Referendumului și după vizita scurtă pe care Ponta și Dragnea au făcut-o atunci la Târgu Jiu, prima, de altfel, a premierului în colegiul său electoral de la pierderea alegerilor prezidențiale de anul trecut.
Pe 29 mai premierul a vândut cele două apartamente, iar pe 6 aprilie încheiase un contract de schimb pentru un apartament de 143.000 de euro, în suprafață de 175 mp, persoana cu care Ponta a făcut tranzacția fiind, de asemenea, cu identitatea protejată. Protecția acordată partenerilor de tranzacții imobiliare ai premierului are loc în contextul în care Ponta a făcut o asemenea afacere în 2012 cu Andrei Doleanschi, căruia i-a cesionat leasingul de 30.000 de euro pentru o mașină pe care o folosise gratuit de la Casa de Avocatură Șova, Doleanschi devenind, în timp, unul dintre liderii PSD și apropiații premierului, tranzacția cu mașina făcând obiectul anchetei DNA în care e implicat șeful Guvernului.
Are și Daciana avere
Spre deosebire de alți ani, în care Ponta a ignorat să menționeze și averea soției sale, după ce a fost criticat pentru acest lucru, acum premierul a inclus în declarația sa de avere și proprietăți provenite de la Daciana Sârbu. De altfel, la capitolul terenuri, Ponta menționează doar două suprafețe, de peste 5000 mp fiecare, pe care Daciana le-a luat în 2001 și 2002 la Cornu, în Prahova, și în Dâmbovița. La Cornu Daciana avea din 2001 o casă de vacanță de 196 mp, dar în 2010 cei doi soți mai ridică aici o construcție de 202 mp.
Soția premierului, care este europarlamentar, are patru conturi bancare, în care a economisit peste 170.000 de lei și circa 150.000 de euro, Ponta având și el trei conturi bancare în care a strâns 2500 de euro și aproape 17.000 de lei. Averea premierului ar putea crește în continuare, el având menționat la capitolul venituri promisiunea de cumpărare printr-un antecontract de vânzare cumpărare a unui imobil de 200.000 euro, soția sa împrumutând anul trecut și anul acesta cu 65.000 și 83.000 de lei firma D&C Sweets SRL, Daciana Sârbu făcând și o donație de 50.000 de euro, nefiind menționată persoana sau organizația care a primit banii.
Daciana Sârbu are de plătit și un credit luat în 2013 și scadent în 2015 în cuantum de 34.500 de euro, veniturile sale de eurodeputat fiind de 75.000 de euro. Cam aceiași sumă, dar în lei, a câștigat-o și Ponta în fruntea Guvernului, suma fiind asemănătoare cu cea de anul trecut.