Poluare uriașă lângă termocentrala Rovinari

Activiștii de mediu de la Asociația Bankwatch au reușit să demonstreze cam ceea ce toată lumea știa în privința gradului de poluare pe care trebuie să îl suporte cei care trăiesc în zonele miniere din Gorj sau în apropierea termocentralelor care (încă) funcționează aici.

Ecologiștii au adus la Roșia de Jiu, în apropiere de termocentrala de la Rovinari, un aparat pentru a măsura indicatorul „pulberi în suspensie – PM10” și „emisiile de pulberi fine – PM2.5”, măsurătorile fiind făcute pe parcursul a 30 de zile, începând cu 26 aprilie anul acesta. Ecologiștii spun că doar în două zile au fost înregistrate valori mai mici ale pulberilor respective, probabil la începutul lunii mai, când au fost zile nelucrătoare. Aparatul adus la Roșia de Jiu a fost folosit de organizația amintită și în alte state din Europa Răsăriteană, doar în Gorj acesta înregistrând valori care ar trebui să dea de gândit oricui, nu doar celor care reușesc să își ducă traiul de zi cu zi chiar și în aceste condiții dificile.

„Aparatul nostru independent de monitorizare a pulberilor de praf a mai fost folosit în alte zone miniere din Bulgaria, Macedonia, Muntenegru, Serbia și Bosnia și Herțegovina. Pentru prima dată, au fost înregistrate concentrații de peste 1500 µg/m3 pentru media orară. De-a lungul a celor 30 de zile de monitorizare a emisiilor PM10 și PM2.5 în Roșia de Jiu, au existat doar două zile în care limita UE de 24 de ore pentru PM10 nu a fost depășită. Cu alte cuvinte, în peste 93% din timp, concentrația PM10 a fost peste limită, depășind limita zilnică permisă de lege de 50 µg/m3 de 5-6 ori. Limita UE privind PM2,5 a fost depășită în 23 din cele 30 de zile de monitorizare. Directiva UE privind calitatea aerului permite 35 de depășiri ale limitei PM10 timp de 24 de ore pe parcursul unui an, în timp ce depășirea limitei anuale pentru PM 2.5 nu este permisă”, se menționează într-un comunicat de presă al Asociației Bankwatch.

Activiștii de mediu au fost interesați și de nivelul zgomotului pe care trebuie să îl suporte gorjenii din Roșia de Jiu, nu doar de poluarea din atmosferă. Benzile care transportă cărbune și termocentrala ce funcționează în apropierea satului sunt surse de poluare fonică pe care localnicii trebuie să le suporte zi de zi. La sfârșitul anului trecut au fost făcute măsurători în acest sens, iar cifrele înregistrate arată că limita legală este cu mult depășită. „Măsurătorile omologate de zgomot realizate independent în noiembrie 2016 în 6 locuri în sat, atât ziua cât și noaptea, arată că zgomotul produs de termocentrală și de benzile transportoare este mereu peste limita legală, în unele cazuri aceasta fiind depășită și cu 30 de decibeli”, mai menționează sursa citată.

 „Comunitatea din Roșia de Jiu a suferit suficient din cauza situării în centrul operațiunilor miniere. Majoritatea localnicilor sunt la pensie și merită o viață liniștită alături de familiile lor, care acum nici măcar nu mai vin în vizită pentru a nu expune copiii la această poluare. Complexul Energetic Oltenia trebuie să ofere compensații corecte acestor persoane în cel de-al unsprezecelea ceas”, a declarat Alexandru Mustață, coordonator de campanii la Asociația Bankwatch România.

Vizualizări: 1,389

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: