Vestigiile arheologice de la Stoina, afectate de agricultori

Arheologii Muzeului Județean Gorj, sprijiniţi de specialiști din cadrul Institutului de Arheologie din București au continuat în luna iulie cercetările arheologice la Stoina. Ei au descoperit acolo o o cetate dacică. Arheologii consideră că lucrările agricole au avut un rol important în degradarea vestigiile descoperite.

Specialiștii au continuat cercetările la așezarea fortificată denumită "Cetate" din satul Păișani, comuna Stoina. Este vorba de o cetate dacică care a funcționat acum mai bine de 2500 de ani. Cercetările s-au extins prin două noi secțiuni în spațiul închis de cele două fortificații. "Depunerea arheologică evidențiată este una modestă", spun cei de la Muzeul Județean Gorj, asta pentru că în cea mai mare parte vestigiile au fost deranjate de lucrările agricole de după cel de-al doilea război mondial. În schimb, la secțiunea începută anul trecut care a fost continuată anul acesta, colectivul de cercetare a adus la lumină vestigiile fortificației compuse din materiale arse anterior asamblării lor în cadrul acestei structuri. Este vorba de cărămizi și pământ argilos, fiecare din acestea arse la roșu.

Primele cercetări au fost efectuate în anul 1918 de către germanul Karl Schuchardt, fiind reluate ulterior în anul 1927 de către C. Nicolăescu- Plopşor. Primele cercetări arheologice sistematice au avut loc în intervalul anilor 1986-1988 care au fost coordonate de către profesorul craiovean Petre Gherghe. În anul 2014 acestea au fost reluate în cadrul unui parteneriat încheiat de Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu” şi Institutul naţional de Arheologie „Vasile Pârvan” din Bucureşti.

Vizualizări: 1,568

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: