Peşterile, locul în care canicula nu există!
Temperaturile ridicate din iulie au făcut ca mare parte din ţară să se topească de căldură, însă în Gorj există şi locuri în care gecile și căciulile sunt la fel de căutate ca în plină iarnă. Peşterile de la Polovragi şi Baia de Fier îi atrag pe turiștii dornici să scape de caniculă, dar şi să vadă locuri unice, cei mai mulți dintre ei venind aici destul de înfofoliţi.
Pentru cine nu a trecut prin vreo peşteră e bine de ştiut că temperatura interioară a acesteia e constantă în jurul valorii de 10 grade Celsius, lucru pe care mulţi dintre vizitatorii îl caută pentru a scăpa de caniculă. Numărul vizitatorilor este zilnic de câteva sute, cei mai mulți dintre ei ajungând aici după ce au dat o tură pe Transalpina.
„I-am văzut pe ceilalţi îmbrăcaţi mai gros, dar vă spun că eu vreau să tremur un pic. De abia aștept să îngheț un pic aici, în peșteră, pentru că mi-a ajuns căldura. Am mai prins ceva răcoare și pe Transalpina, mai ales că am prins seara, când apunea soarele. Am poposit la stână, la Ștefanu parcă îi spunea, și acolo am găsit niște cojoace și o mâncare nemaipomenită. Acum iată-ne la peşteră gata să ne răcorim măcar pentru o oră”, a spus Cristi, un turist din Suceava plecat împreună cu familia să facă un tur al țării.
Și Daniel Ifrim, un botoșănean aflat în vacanță cu familia, era dornic să intre și să se răcorească în Peștera Muierilor. Avea copii îmbrăcați cu haine mai groase, dar el a preferat să rămână în tricou și pantaloni scurți, fiind convins că ora pe care o va petrece în peșteră îl va înviora. „Am fost la mare și acolo ne-am săturat de soare. Suntem din Botoșani și la noi nu sunt munți ca aici și atunci am zis să mergem să vedem și noi Transalpina și ce se mai poate vizita pe aici. Am văzut un indicator cu peștera și am zis că o să găsim răcoare. O să mergem apoi să vedem operele lui Brâncuși la Târgu Jiu, o să ne ducem spre Clisura Dunării și vrem să ajungem și la cascada Bigăr pentru că cine știe când vom mai ajunge prin acest colț de țară. Păcat că nu avem drumurile bine puse la punct pentru că am avea multe lucruri frumoase de văzut, dar, poate cu timpul se rezolvă și astea”, a spus turistul.
Ghidul, toată vara îmbrăcat
Cel mai înfofolit dintre toți cei care intră în peșteră este însă ghidul, Constantin Ispas lucrând mai tot timpul la 10 grade Celsius. „Diferența față de ceea ce e afară în perioadele astea e de 20 de grade pe puțin și vă dați seama că noi trebuie să ne ferim să nu ne prindă răceala. De multe ori preferăm să nu mai ieșim în exterior ca să schimbăm temperatura pentru că ne e mai bine în interior. Avem și motive să stăm în peșteră pentru că avem grupuri numeroase de turiști. Majoritatea vine de pe Transalpina ca să se răcorească aici”, a explicat ghidul, în apropierea peșterii turiștii având posibilitatea să parcurgă și traseele de Via Ferrata amenajate pentru ei.
Cei care optează pentru așa ceva se pot cățăra pe munte în siguranță, după ce se leagă de un cablu bine fixat în stâncă, echipamentele putând fi închiriate de la clubul care s-a ocupat de amenajarea traseelor. „Din câte știm noi, este primul traseu Via Ferrata din lume cu nocturnă. Avem norocul să folosim proiectoarele care pe timpul nopții luminează Cheile Galbenului și de aceea traseul nostru poate fi parcurs și noaptea fără probleme. Traseul a fost verificat și de specialiștii de la Salvamont și totul este în regulă, turiștii nu sunt nicio clipă în pericol, inclusiv cei care spun inițial că au rău de înălțime pot urca fără probleme până în vârful piscului”, a spus Dan Chiriac, administratorul Via Ferrata de la Peștera Muierilor.