Podaru: Vrem să ştim strategia CEO, pentru a putea previziona bugetul
Ca multe alte primării din Gorj şi cea de la Rovinari aşteaptă rectificarea bugetară mult trâmbiţată. Disponibilizările din minerit, dar şi scăderea salariilor au condus la încasări mai mici la bugetele locale ale primăriilor din zonele miniere, iar nişte bani de la Guvern ar fi bineveniţi. Conducerea primăriei Rovinari spune că va purta discuţii cu responsabilii CE Oltenia, pentru a afla care sunt previziunile pentru anul următor în ceea ce priveşte politica de personal, astfel încât să ştie ce aşteptări să aibă în ceea ce priveşte sumele atrase la buget.
S-au pierdut bani grei în ultima perioadă, anunţă autorităţile locale din zonele miniere, care nu au putut să ducă la îndeplinire toate investiţiile prinse în buget, din cauza încasărilor mici ca urmare a scăderii salariilor şi reducerilor de personal din minerit. O şansă ar fi alocarea unor sume ca urmare a rectificării bugetare, dar şi acesta se anunţă ca fiind negativă. „Aşteptăm cu nerăbdare noua rectificare, chiar dacă se anunţă negativă, probabil pentru anumite instituţii va fi. Din păcate economia ne afectează pe toţi, Primăria Rovinari a pierdut câteva zeci de miliarde prin neîncasarea taxelor şi impozitelor de la societăţi comerciale care acum au probleme, suntem afectaţi direct de modul în care merge CEO, din păcate pentru noi tot mai multe societăţi îşi încheie activitatea, toate acestea se reflectă în bugetul nostru. Previziunile noastre au fost mai blânde în ceea ce priveşte 2013, nu ne-am aşteptat la asemenea probleme. Nu ştiu ce vom face în 2014, ne-am bucura ca strategia de dezvoltare a marilor unităţi economice de pe raza judeţului să fie făcută publică pentru că numai aşa ştim şi noi cum să ne previzionăm bugetul”, a spus Constantin Podaru, administratorul public al oraşului Rovinari.
Vor să ştie previziunile CEO
Autorităţile locale din Rovinari vor să ştie ce planuri are CE Oltenia pentru viitor. „Ar fi extraordinar de bine să ştim ce prevăd dânşii că se va întâmpla în următoarea perioadă cu compania, pentru că în funcţie de aceasta şi noi am putea să facem previziunile bugetare pentru anul care vine. Toate problemele care apar la CEO au dublu efect către primăriile care sunt cumva dependente de CEO. Scăderea salariilor atrage după sine şi o scădere a impozitelor pe salarii, şi scăderea puterii de cumpărare a angajaţilor complexului şi a celor care sunt dependenţi de munca la CEO. Vom încerca să purtăm discuţii, pentru noi sunt utile pentru a putea creiona un buget pe anii viitori cât mai aproape de realitate”, a mai spus Constantin Podaru.
Hanu: Nu mă aştept ca 2014 să fie mai rău
Şi la Motru s-a simţit o reducere a veniturilor, însă autorităţile locale speră ca anul ce vine să fie unul mai bun, dat fiind faptul că CEO a anunţat vânzări semnificative de energie. “A fost o scădere din punct de vedere al veniturilor, dar nu simţitor, nu cât să nu ne descurcăm. Toate informaţiile pe care le-am primit de la ei, cum că deja au contractate pentru anul viitor ca trei grupuri să funcţioneze la capacitate normală, sunt bune. Există mai multă siguranţă faţă de anul acesta, când au fost zile când n-au dat deloc energie, n-a mers niciun grup. Nu mă aştept să fie mai rău decât anul acesta”, a declarat Dorin Hanu.