Plouă într-o clădire de patrimoniu din Târgu Jiu. Autoritățile pasează responsabilitatea!

Reabilitarea unei clădiri de patrimoniu din Târgu Jiu e o enigmă pentru municipalitate, deși chiar primăria administrează acest obiectiv. Centrul de Cercetare și Promovare "Constantin Brâncuși", din Târgu Jiu, căci despre el este vorba, este în modernizare de aproape trei ani. "Lucrările sunt aproape gata". Asta dacă e să ne luăm după ce spun autoritățile locale. Dacă mergem la fața locului, constatăm, de fapt, că modernizarea se face doar cu numele. 

Din vara lui 2020, consilierii municipali au aprobat proiectul prin care Primăria Târgu Jiu a alocat peste 560 de mii de lei să reabiliteze clădirea în care funcționează Centrul "Brâncuși", monument istoric vechi de aproape un secol. 

În 2021, a fost organizată licitația și apoi atribuită lucrarea. În opt luni, proiectul ar fi trebuit să fie gata. Suntem în aprilie 2023, și nu se vede luminița de la capătul tunelului. De fapt, e atât de "întuneric" în privința acestui proiect de reabilitare, încât instituțiile implicate își pasează responsabilitatea mai ceva ca la ping pong ca, în final, să dea asigurări că lucrările sunt aproape gata și mai sunt reparații de făcut doar la acoperiș. 

"A mai rămas doar acoperișul"

"Pandurul" încearcă de câteva zile să obțină informații despre stadiul acestui proiect atât de la Primăria Târgu Jiu, cât și de la directorul Centrului "Brâncuși". Acesta din urmă, Adrian Bândea, ne-a răspuns că nu are detalii despre aceste lucrări pentru că instituția pe care o conduce nu administrează clădirea.

Culmea, directorul instituției se pozează drept un simplu chiriaș într-o clădire de patrimoniu, administrată de municipalitate. Aceasta, prin purtătorul de cuvânt, ne-a promis toate detaliile de interes public ce țin de acest monument, apoi ne-a pasat spre alt birou. Al viceprimarului Bogdan Bejinaru, deși Gabriel Coica este viceprimarul ce are în mapă "cultura" din Târgu Jiu.

Ni s-au promis lămuriri, dar n-au mai venit nici după un alt șir lung de insistențe. "Mi s-a spus să vă transmit că, la clădirea respectivă, a rămas doar acoperișul, unde urmează să primească materialul pentru a putea finaliza. Mâine (n.r. miercuri), va avea loc o întâlnire cu reprezentanții firmei care lucrează acolo și după vă poate da toate detaliile", ne-a transmis purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu, Adrian Drulă. 

Doar că "mâine" a trecut de două zile și municipalitatea n-a mai revenit cu vreun răspuns. Așa că am fost curioși să vedem cum stau lucrurile în teren. În realitate, a nins și a plouat toată iarna în clădire. În multe locuri, lipsește șindrila de pe acoperiș și nu îți trebuie studii în inginerie sau construcții să-ti dai seama că plouă și înăuntru când plouă afară.

Schele sau muncitori n-am găsit la fața locului. Nici vreun panou, așa cum cere legea, unde să citim cine se ocupă de lucrare, cât durează, cât a costat, când va fi gata. Nimic. Și nici vreun semn că ar fi șantier.

Bucăți de plastic care atârnă în bătaia vântului ce dezgolește acoperișul, saci cu gunoaie, câteva scânduri aruncate pe jos, pereți crăpați. E doar imaginea din afară. Și aceasta nu te duce deloc cu gândul la o reabilitare "aproape gata" așa cum anunță municipalitatea, ci la încă o lucrare cu bani publici, făcută în stil pur românesc.

Dacă într-adevăr "a mai rămas doar acoperișul", s-a modernizat interiorul și stăm cu mâinile în sân cât plouă în clădire, nu ne-ar mira. Doar plouă și în primărie. Acoperișul n-a mai fost reparat după cutremurul din februarie. La ultima furtună, au fost chemați pompierii să "cârpească" acoperișul cu folie.

Galerie foto







Vizualizări: 1,680

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: