Plantele care țin țânțarii departe

Umezeala şi căldura le priesc insectelor, iar pentru noi acest lucru înseamnă înţepături cu bine cunoscutele iritaţii locale, roşeaţă şi mâncărimi.

Cele mai frecvente sunt înţepăturile de ţânţari, care aproape că sunt inevitabile, urmate de cele ale albinelor, viespilor, păianjenilor şi căpuşelor.

Evită să porţi haine de culori deschise şi să te dai cu parfumuri puternice, întrucâte atrag ţânţarii. Este bine să eviţi locurile cu multă vegetaţie sălbatică.

Unele persoane sunt mai des înțepate de țânțar decât altele. În general, țânțarii înțeapă mai des copiii și femeile însărcinate. Viitoarele mame sunt piscate de țânțari de două ori mai des decât alte persoane, din cauza că temperatura corpului lor este puțin mai crescută, și expiră cu peste 20% mai mult CO2, la fel și copiii.


De asemenea, s-a observat că țânțarii sunt atrași de persoanele cu grupa sanguină 0. Acestea au fost înțepate de două ori mai frecvent decât cele cu grupa A, în vreme ce persoanele care au grupa B se află pe undeva la mijloc.


Pentru a împiedica intrarea țânțarilor în locuința ta, poți folosi și buchete sau săculețe cu lavandă uscată, pe care să le amplasezi la ferestre.

Mușcatele sunt și ele de mare ajutor pentru a ține țânțarii departe. Le poți pune oriunde, în balcon în ghivece suspendate, în curte sau la ferestre. Nu sunt doar fermecătoare, ci și foarte utile împotriva țânțarilor.


Gălbenelele, deși cunoscute mai mult pentru utilizările medicinale, sunt și de mare ajutor împotriva țânțarilor. Plantează niște gălbenele în grădină sau în jardiniere în balcon pentru a ține departe aceste insecte atât de deranjante. Gălbenelele se plantează ușor și se găsesc inclusiv în ghivece, gata crescute.


O altă plantă foarte utilă în lupta cu țânțarii este lemongrass-ul. Poate fi plantat în curte sau în ghivece și jardiniere amplasate fie în curtea casei, fie în balcon sau la ferestre.


 

Busuiocul și rozmarinul nu sunt utile doar pentru a da gust mâncării, ci și pentru a îndepărta țânțarii. Plantează-le în ghivece amplasate pe pervazul ferestei sau chiar în curte. Îți vor fi de folos și când gătești, dar și pentru ține departe musafirii nepoftiți.

Iarba mâței sau cătușnică reprezintă o altă soluție naturală și eficientă împotriva țânțarilor. Planteaz-o în curte, pe lângă gard, și vei vedea că țânțarii îți vor ocoli casa și grădina.

Vizualizări: 1,968

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: