A făcut o afacere din cultivarea de castraveți amari
Afacere inedită în judeţul Gorj. O legumă mai puţin obişnuită a fost cultivată în solarii într-o localitate de pe lângă Târgu Jiu. Castravetele amar, originar din Nepal, căci a ajuns una dintre cele mai căutate legume la nivel naţional, dar şi peste hotare. Acest tip de castravete este un tratament natural pentru cei bolnavi de diabet.
Soţii Calotă au început să planteze castravetele amar în urmă cu an şi ceva. Totul a pornit doar de la câte fire, iar acum se pot lăuda cu două solarii pline. Ideea i-a venit după ce au primit o astfel de legumă de la un prieten de familie. Consumând periodic cultivatorul gorjean şi-a dat seama că îl ajută mult la diabet. Astfel, producţia lor a înflorit într-o perioadă destul de scurtă.
”Un prieten mi-a adus nişte seminte din Nepal de la acest castravete care este foarte benefic la această cruntă boală. Eu am consumat costant şi sunt foarte mulţumit. Am ajuns să nu mai iau medicamente”, a spus Victor Calotă, cultivator.
Elena Calotă povesteşte cum s-a dezvoltat cutura lor inedită de castraveţi amari. ”Ideea ne-a venit după ce cineva ne-a dat un castravete. După care noi am cultivat seminţele la noi. În primul an am avut doar 8 fire de castraveţi, apoi ne-am extins. Soţul meu a consumat şi i-a mers foarte bine”, a spus femeia.
Castravetele amar se poate consuma simplu, dar din el se fac şi anumite băuturi naturale. ”Punem 4 sau 5 felii de castravete, coacăze negre sau afine, două felii de lămâie şi se amestecă. Se face un fresh foarte bun înainte de masă, este foarte bine venit”, a mai spus Elena Calotă.
Medicii recomandă şi ei consumarea acestei legume. ”Îl recomand cu toată încrederea pacienţilor cu diabet, dar nu înseamnă că înlocuieşte o anumită medicaţie sau că trebuie să renunţe la o anumită medicaţie”, a spus Lucreţia Pârcălăboiu, medic nutriţionist.
Leguma ajunge să fie vândută în ţară mai ceva ca pâinea caldă, chiar şi peste hotare. Un kilogram de castravete amar ajunge la 20 de lei.