Pîrvulescu: Nu ne-a fost prezentat bugetul. Boza: După Crăciun
Administraţia Complexului Energetic Oltenia nu a prezentat joi proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul viitor, deşi sindicatele se aşteptau să vadă chiar trei variante de buget. De altfel, preşedintele Directoratului CE Oltenia, Sorin Boza, spunea cu o zi înainte de comisia mixtă administraţie - sindicate că mai este puţin de lucru pe buget şi că este probabil ca acesta să fie prezentat după Crăciun. Următoarea şedinţă a comisiei va fi pe 28 decembrie.
Comisia mixtă administraţie - sindicate a discutat probleme legate de ajutoarele sociale şi de angajarea urmaşilor unor salariaţi decedaţi. Era şi prezentarea bugetului pe ordinea de zi. „Nu l-au prezentat. Adevărul este că nu avem niciun pic de predictibilitate, bugetul de stat nu a fost adoptat, acum se vorbeşte de noi taxe”, a comentat Dumitru Pîrvulescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie.
Preşedintele Directoratului CE Oltenia, Sorin Boza, nu a fost la discuţii, acesta fiind la Ministerul Energiei. Boza spusese cu o zi înainte la Tele 3 că este posibil ca proiectul de buget să nu fie gata, dar că nişte zile de întârziere nu înseamnă o problemă. „Mergem pe un buget pozitiv, în care vom face cel puţin 22 de milioane de tone de cărbune şi 15 TWh energie electrică”, a menţionat Boza.
Noua taxă pusă de guvern, îngrijorătoare
O mare problemă apărută în aceste zile este anunţul guvernului privind o nouă taxă de 3% pe cifra de afaceri. O ordonanţă în acest sens ar putea fi adoptată în următoarea şedinţă de guvern, iar pentru CE Oltenia ar însemna un cost suplimentar de 25 de milioane de euro.
Ion Ruşeţ, consilierul Directoratului CE Oltenia, a spus la Tele 3 că reacţia bursei de valori la anunţul guvernului îl îngrijorează. „Nu sunt specialist şi nici nu am văzut actul normativ. A fost o declaraţie a domnului ministru, au mai fost nişte ieşiri legate de companiile din energie şi bănci. Ceea ce ştiu este că bursa a reacţionat imediat, toate companiile au fost listate în pierdere”, a spus Ruşeţ.
Acesta a admis că proiectul de venituri şi cheltuieli va trebui refăcut dacă apare noua taxă. „Asta este o chestiune nouă şi s-ar putea să fim nevoiţi să revizuim proiectul de buget pentru anul viitor. Vă daţi seama că este o cheltuială. Avem o cifră de afaceri foarte mare, de patru mii şi ceva de miliarde de lei. Aşteptăm să vedem dacă apare actul normativ, să intre în vigoare, aşteptăm şi aprobarea bugetului de stat pe 2019, pentru că şi acesta este un reper. De la aprobarea bugetului de stat, aveam obligaţia de a prezenta proiectul de buget în 15 zile”.
Sindicatele speră să primească proiecţia bugetului de venituri şi cheltuieli pe 28 decembrie.