Guvernul a dat cu o mână, dar va lua cu cinci mâini de la CE Oltenia

Complexul Energetic Oltenia are nevoie de ajutor ca de aer, pentru a trece cu bine şi anul viitor. Guvernul a anunţat însă că din 2019 va pune o nouă taxă pe companiile din energie, de 3% pe cifra de afaceri. Pentru CE Oltenia asta înseamnă o cheltuială în plus de 25 de milioane de euro. De unde, câtă vreme compania nu a găsit bani pentru achiziţionarea certificatelor de carbon?

Toate companiile din sectorul energetic vor plăti o contribuţie de 3% din cifra de afaceri anuală către Autoritatea de Reglementare în Energie, conform proiectului Ordonanţei de Urgenţă care introduce mai multe măsuri ce urmează a fi aplicate de anul viitor. În acest moment există o taxă de 0,1% din cifra de afaceri astfel încât avem o creştere de 30 de ori a obligaţiei.

„Contribuţia bănească percepută de la operatori economici care desfăşoară activităţi în domeniul energiei electrice şi termice este egală cu 3% din cifra de afaceri realizată de aceştia”, se spune în proiectul amintit.

Cei vizaţi par a fi producătorii de electricitate - Hidroelectrica, Nuclearelectrica, CE Oltenia, CE Hunedoara şi OMV Petrom, producătorii de gaze - OMV Petrom şi Romgaz, distribuitorii de gaze şi energie - Enel, CEZ, E.ON, Electrica, precum şi diverşii producători de energie termică, cel mai mare fiind Elcen, deţinut de statul român.

Din taxa de 0,1% s-au adunat în acest an aproape 80 de milioane de lei. Când această taxă va ajunge la 3%, atunci ANRE va încasa de la companiile energetice aproape 2,4 miliarde de lei.

Practic, guvernul PSD - ALDE vrea să suporte salariile umflate ale unor bugetari din munca minerilor şi energeticienilor. Angajaţii CE Oltenia s-au bucurat atunci când au aflat că societatea va fi scutită anul viitor de plata certificatelor verzi pentru energia consumată în cariere, ceea ce aduce economii de 4-5 milioane de euro. Iată că guvernul a găsit o modalitate în care ia înapoi o sumă de cinci ori mai mare.

Noua taxă, dacă va fi aprobată, ar putea bloca negocierile dintre sindicate şi administraţie pentru acordarea începând de anul viitor a unor vouchere de vacanţă, iar creşterile salariale aşteptate de cei 13.000 de angajaţi sunt aproape excluse.

Vizualizări: 4,303

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: