Pictorul Iosif Keber va avea o stea pe Aleea Nemuritorilor din Târgu Jiu
Pictorul Iosif Keber va avea o stea pe Aleea Nemuritorilor din centrul municipiului Târgu Jiu. La împlinirea a 120 de ani de la nașterea artistului, Consiliul Județean Gorj, Primăria Municipiului Târgu Jiu, Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj și Muzeul Județean Gorj organizează vineri, 28 iulie, o serie de activități culturale.
La ora 10:00, pe Aleea Nemuritorilor din Târgu Jiu, se va dezveli steaua dedicată celebrului pictor. Activitățile vor continua la Muzeul de Artă din Parcul Central, de la orele 10:30, cu o conferinţă de lansare a proiectului „Conservarea, restaurarea și valorificarea turistică și culturală a Casei memoriale Iosif Keber”. În cadrul Colocviului „Omul și opera: Iosif Keber – 120 de ani de la naștere” va fi evocată personalitatea pictorului. Totodată va avea loc vernisajul expoziției „Moștenirea Keber”, unde vor fi expuse lucrări ale autorului din colecțiile Muzeului de Artă și ale Bibliotecii Județene „Christian Tell” Gorj.
Pe parcursul derulării evenimentului, voluntarii Centrului Europe Direct Gorj vor distribui cartea poștală „Iosif Keber în memoria colectivă”, prin care organizatorii își propun să readucă în memoria comunității, artistul și generozitatea gestului său de a lăsa casa în care a locuit orașului Târgu Jiu, pentru a funcționa aici Biblioteca de Artă.
Pictorul bisericilor
Iosif Keber s-a născut la 30 iulie 1897 la Târgu Jiu, într-o familie cu origini în vestul Europei, și a trăit aici până la sfârșitul vieții sale (18 aprilie 1989). În îndelungata sa perioadă de creație a realizat numeroase lucrări de șevalet care au ca temă peisajul natural al Târgu Jiului și al Gorjului, însă a cunoscut consacrarea în pictura monumentală, fiind autorul sau restauratorul picturilor a 63 de biserici. Astăzi încă ne putem bucura de realizările sale atunci când trecem pragul unor biserici din Târgu Jiu, așa cum sunt Biserica „Sfinții Voievozi” din Piața Victoriei sau Biserica „Sfinții Apostoli” de pe Calea Eroilor.
Pentru Târgu Jiu, artistul este cunoscut datorită Casei memoriale Iosif Keber din str. 11 Iunie 1848, nr. 67, unul din monumentele istorice valoroase din județul Gorj. Respectându-se dorința artistului, la trecerea sa în neființă, casa a devenit bibliotecă de artă.
Moştenirea Keber
Generozitatea artistului a făcut ca Biblioteca județeană „Christian Tell” să moștenească 6100 de volume de artă (cărți, albume, periodice), care au creat nucleul colecției secției de artă, puse la dispoziția publicului, așa cum și-a dorit Iosif Keber. Colecția de documente a fost completată până în prezent, numărând acum peste 15.000 de volume, cărora li se adaugă o importantă colecție de CD-uri și DVD-uri cu subiecte artistice. Pe lângă importanta colecție de documente de bibliotecă, imobilul dezvăluie vizitatorilor săi numeroase obiecte personale (șevalet, ustensile pentru pictură) și lucrări de artă plastică (tablouri în acuarelă, schițe și planuri ale proiectelor de pictură bisericească) ce au aparținut pictorului.