Petre Nica, despre greva minerilor: Degeaba obțin o mărire salarială
Petre Nica, fost lider sindical din Valea Jiului, crede că CE Oltenia va avea aceeași soartă ca și CE Hunedoara, dacă societatea nu va fi sprijinită de stat. Fostul prim-vicepreședinte al Federației Naționale Mine Energie (FNME) crede că minerii sunt cei care vor putea să pună presiune pe guvernanți pentru a spirijini CE Oltenia și le transmite să nu se mulțumească doar cu o creștere salarială. Pe de altă parte, Nica spune că salariile minerilor sunt mici, dar și că liderii sindicali nu îi mai reprezintă așa cum se întâmpla odinioară. De circa un an, Petre Nica este pensionar.
Rep.: Spuneați că situația de la CE Oltenia va ajunge ca la CE Hunedoara. La ce vă refereați?
Petre Nica: Acel mix energetic de care este privat Sistemul Energetic Național a îngropat Complexul Energetic Hunedoara, pentru că era și încă este producătorul de energie cu cel mai mare preț de cost tehnologic, indiferent de măsurile pe care le-ar fi luat administrația sau ar fi fost acceptate de sindicat. După aceea, urmează CE Oltenia cu un preț de cost care se apropie de 200 lei/MW.
În condițiile în care toate țările din Europa au producători care au la bază un mix al resursei de producere a energiei electrice, iar România nu a fost în stare să-l realizeze, toți care produc scump într-o țară în care piața de energie este liberalizată și nu există măsuri de sprijin, n-au altă soartă decât insolvența și apoi falimentul, pentru că vor genera pierderi peste pierderi.
Peste toate acestea punem și poverile pe care le pun reglementările europene în ceea ce privește reducerea emisiilor de carbon. CE Oltenia are de plătit sume imense pentru achiziționarea certificatelor de carbon. Orice manager știe că a nu achiziționa aceste certificate de carbon înseamnă niște amenzi de penalitate care vor sugruma atât de tare societatea, încât nu o va mai putea nimeni redresa. Este cel mai grav lucru care se i poate întâmpla CE Oltenia, e mai grav decât greva.
Rep.: Minerii din CE Oltenia solicită o mărire salarială. Credeți că o vor obține?
P.N.: Degeaba obțin minerii o mărire salarială, pe care o merită, fără discuție, pentru că am văzut că salariile sunt extrem de mici, dacă nu vor reuși să determine Guvernul să adopte o măsură de sprijin financiar pentru această societate. Nu vor face altceva decât să îngroape și mai tare societatea printr-o mărire salarială pe care guvernanții îl vor obliga pe managerul societății să o acorde, politic, guvernamental, și lucrurile vor merge tot în mai rău.
Rep.: Care ar fi soluția pe termen lung pentru CE Oltenia?
P.N.: În momentul de față, Guvernul României ar trebui să adopte această măsură de sprijin financiar a societății, pentru că nu exită neapărat o reglementare europeană în ceea ce privește lignitul, doar în ceea ce privește huila. Ținând cont de faptul că nu există format acest mix energetic și următorul pas este într-adevăr crearea mixului energetic, altfel CE Oltenia nu va reuși să supraviețuiască foarte mulți ani de acum încolo.
Rep.: Mișcarea sindicală face ce trebuie pentru salariați?
P.N.: Din păcate, activitatea sindicală a fost sugrumată începând din 2011, de când a apărut Legea Dialogului Social. O lege care îngrădește oarecum aria de lucru a unui sindicalist. Prin această lege, salariaților din societățile comerciale li s-a interzis dreptul la grevă. O grevă legală nu se mai poate face acum decât în perioada în care se negociază un contract colectiv de muncă. Și dacă atunci nu se ajunge la o înțelegere.
Ori liderii de sindicat, care nu mai sunt nici tineri, nici de anvergură, așa cum am trăit imaginea lor în urmă cu 20 de ani, sunt toți ba în prag de pensie, ba cu niște lucruri deja aranjate și au nevoie de un confort și de o siguranță, fără să se expună. Nu vor să mai stea în fața unei greve care, iată, din păcate, se iscă din rândul salariaților nemulțumiți de condițiile de muncă, lipsa echipamentelor, de salarii mici, de activitatea liderilor de sindicat, de excesele pe care le face administrația.
Înțeleg că pe la Gorj s-au angajat niște copii ai unor lideri de sindicat sau soții ale unor lideri de sindicat. Lucrurile acestea s-au întâmplat și în Valea Jiului și nu dau notă bună. Asta însemnă că ți-ai pus înainte interesul tău personal, familial. Fiecare salariat poate are un copil pe care l-ar angaja.
Rep.: Care mai este situația la CE Hunedoara?
P.N.: Din informațiile destul de puține pe care le mai am, CE Hunedoara este într-o stare de insolvență, aproape faliment, nedeclarat. Acel refuz al Curții de Apel Alba Iulia de a accepta intrarea în insolvență a CE Hunedoara este cred că ultima piatră pusă pe mormântul acesteia. Activitatea din complex se târâie din ordin politic, la nivel județean.
Nu vrea să-și asume nimeni sucombarea mineritului și a energiei. Administrația complexului și-a asumat continuarea activității de producție la minele Lupeni și Lonea. În momentul în care europenii vor lua act de această decizie, orice ajutor de stat pe partea de minerit și energie din cărbune va fi extrem de drastic purecat și se va da un aviz extrem de greu.